Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - відбувся перший масштабний бій УПА проти німців
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - відбувся перший масштабний бій УПА проти німців

В ніч з 7 на 8 лютого 1943 р. відбувся перший масштабний бій між українськими повстанцями та німецькою окупаційною адміністрацією.
Григорій Перегіняк - "Коробка" .(світлина із польської кримінальної справи 1935 р.)

Сотня Григорія Перегіняка - "Довбешки-Коробки" здійснила успішний напад на містечко Володимирець на Рівненщині, окуповане нацистам.

Цій події передувала успішна акція сотні "Коробки" проти німецького військового загону 20 січня того ж року біля с. Городець. Крім того на початку лютого німці заарештували та утримували в підвалі жандармерії діяча ОУН "Діброву", що теж стало причиною наступальної операції.

На момент наскоку на Володимирець основні окупаційні сили складалися з 30 німецьких жандармів, 70 російських козаків (колишніх військовополонених червоноармійців) та 80 узбеків (також колишніх радянських бранців). Завдяки ефекту несподіванки та блискавичній атаці повстанцям вдалося звільнити "Діброву" та захопити чимало амуніції.

Після бою, розуміючи загрозу переслідування німцями, сотня УПА швидко відійшла у район поліських боліт. Однак вже 22 лютого проти повстанської сотні німці організували цілу каральну операцію. Під час перестрілки Перегіняк загинув.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ