Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Депутат з "Слуги народу" пропонує перетворити Україну на інкубатор штучних дітей

Депутат Верховної ради України Олександр Дануца зареєстрував законопроєкт про визначення походження дитини, вирощеної у штучному середовищі поза межами людського тіла.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту №8306 від 26.12.2022, Україна здобула статус одного зі світових лідерів лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Методи лікування безпліддя перебувають у постійному розвитку. Одним з методів, розробці якого присвячено найбільше зусиль вчених на сьогодні, є метод ектогенезу.

Ектогенез – це процесс зростання організму в штучному середовищі поза тілом, в якому він зазвичай знаходився.

Сучасні технології, такі як екстракорпоральне запліднення, вирощування ендометрію тощо, дають чітке уявлення того, що метод ектогенезу матиме позитивні результати. Однак, за умов сучасного правового регулювання, експерименти, пов’язані із цим методом, зупиняються на ранніх (до чотирнадцяти днів) стадіях розвитку плода (який, відповідно до наявних досліджень у галузі ектогенезу, слід вважати саме плодом, а не ембріоном), оскільки правовий статус дитини, народженої у штучному середовищі, залишається неврегульованим.

Він зазначає, що нещодавно було опубліковано концепт штучної матки, здатний забезпечити народження понад 30 000 дітей на рік. Маючи безумовну репутацію одного з лідерів у галузі лікування безпліддя, Україна може створити належні умови для розвитку цієї технології саме на території нашої держави.

Також Дануца зазначає, що вказаний метод дозволить покращити демографічну ситуацію в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ