Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутатам-порушникам можуть обмежити право виїзду за кордон

Народні депутати України Ірина Суслова, Вадим Денисенко та Дмитро Лубінець подали до Верховної Ради проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку виїзду з України народних депутатів України»(реєстраційний № 5038). Основна мета законопроекту - запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду з боку народних депутатів України, щодо яких Генеральним прокурором України (виконувачем обов’язків Генерального прокурора України) до Верховної Ради України внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт. Про це повідомила прес-служба нардепа Ірини Суслової.

Необхідність прийняття законопроекту полягає у наявності низки прогалин у законодавчому механізмі притягнення до відповідальності народних обранців. Зокрема, існуюча процедура не передбачає можливості застосування щодо нардепів запобіжних заходів, у тому числі в частині тимчасових обмежень права виїзду за кордон до надання згоди та прийняття відповідного рішення Верховною Радою України. Таким чином, наразі Генеральний прокурор України, внісши таке подання до Верховної Ради України, не має повноважень запобігати виїзду нардепів за кордон.

У разі ухвалення відповідних змін, народні депутати щодо яких внесено відповідне подання, будуть зобов’язані утримуватись від приватних поїздок за межі України, а ГПУ отримає повноваження тимчасово обмежувати їхнє право виїзду за кордон.

Ініціатори законопроекту вважають, що його прийняття допоможе також підвищити рівень політичної відповідальності народних депутатів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ