Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Депутати Львова хочуть накласти мораторій на будівництво в історичному Львові

1/3
Сьогодні, 21 квітня, під час засідання сесії Львівської міської ради голова фракції УГП Тарас Чолій озвучив заяву, в якій депутати закликають заборонити будівництво в центральній частині Львова. На підтримку цієї заяви в сесійну залу прийшло близько десятка активістів, які виступають проти забудови історичного Львова. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

"Ансамбль центральної частини Львова у 1998 році був внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Мав бути створений орган управління цим об'єктом", - заявив Тарас Чолій. За словами депутата, станом на сьогодні жодної рекомендації ЮНЕСКО у Львові не виконали і вже кілька останніх років у цій інституції порушують питання по виключення Львова із Списку всесвітньої спадщини.

"Через те, що досі не сформовані основні передумови і механізми захисту цього об'єкта культурної спадщини, відбувається системне руйнування, пошкодження і навіть знищення пам'яток в центральній частині Львова", - сказав Тарас Чолій.

Він наголосив, що кількість незаконних забудов в історичній частані Львова просто вражає.

За словами Тараса Чолія, така критична ситуація сталася в тому числі й через те, що досі нема засадничих нормативних документів, які регулюють вимоги щодо забудови Львова, а саме: - нема розроблено проекту землеустрою для заповідного об'єкта та його буферної зони; - не розроблений і не затверджений історико-архітектурний опорний план як складова Генплану міста, тобто відсутні вихідні дані для встановлення обмежень і проектування; - належним чином не затверджені межі історичного ареалу Львова; - для більшості пам'яток не затверджені охоронні зони, а також багато пам'яток не включені до Реєстру історико-культурних пам'яток.

Відповідно, депутати з метою збереження культурної спадщини Львова ініціюють мораторій на проектування та будівництво нових будівель і споруд в межах території ЮНЕСКО, а також мораторій - на реконструкцію з розширенням і надбудовою існуючих будівель та споруд до моменту прийняття і затвердження необхідних  нормативних документів, які би чітко регламентували порядок проведення таких будівельних робіт в історичній частині Львова.

Тарас Чолій наголосив, що винятки можна зробити лише для проведення реставраційних робіт та робіт із реконструкції і відновлення наявних будівель в межах існуючих геометричних параметрів.
Відповідно депутати фракції також запропонували проект ухвали про запровадження мораторію, запросивши до співпраці депутатів, експертів, громадських активістів та всіх небайдужих до долі історичного Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ