Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Депутати перейменували два села на Харківщині

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради підтримав перейменування сіл Рябухине і Мелихівка Нововодолазького району Харківської області. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

Назви цих сіл підпадають під дію закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Село Рябухине пропонують перейменувати на Гуляй Поле, а Мелихівку - на Миколаївку.

Після встановлення радянської влади на Харківщині, село Гуляй Поле було перейменовано на Рябухине ‒ на честь першого голови створеної більшовиками сільської ради Рябухи О. С., який «загинув від рук куркулів» у ході здійснення продрозкладки (рос. продразвёрстка). Продрозкладка, запроваджена у квітні 1919 р. наказом Раднаркому «Про розверстку надлишків врожаю 1918 і попередніх років», - це примусова конфіскація у селянства «надлишків» продовольства (спочатку хліба та фуражного зерна, а згодом й картоплі, м’яса та інших продовольчих товарів), яка стала головною причиною масового штучного голоду в Україні 1921–1923 років. Здійснювалося «вилучення проднадлишків» за допомогою т. зв. комбідів («комітетів бідноти»), комсомольського активу, а також спеціально створених продзагонів із залученням підрозділів Червоної армії та ЧОНів (російська абревіатура, від «Части особого назначения»).

У серпні 1920 р. село Ленівка було перейменовано на Мелихівку ‒ на честь більшовика Мелехова М. С., командира «загону по боротьбі з куркульським бандитизмом», який загинув у ході здійснення продрозкладки.

За Конституцією України, виключно Верховна Рада України наділена повноваженнями щодо перейменування населених пунктів та районів, і такі рішення ухвалюються парламентом у формі постанов на пленарному засіданні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ