Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Депутати вимагають негайно демонтувати Монумент Слави у Львова

Депутат Львівської міської ради Тарас Чолій вимагає від виконавчих органів виконати Закон України і негайно очистити Львів від радянської символіки. Про це він заявив сьогодні, 21 квітня, на сесії, повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

За словами депутата, вже понад рік тому, 9 квітня 2015 року, Верховна Рада України прийняла Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». 

"З моменту прийняття цього Закону на всій території України, зокрема і на сході країни, відбуваються масштабні заходи з декомунізації українського простору, зокрема, демонтаж пам’ятників комуністичної епохи. Однак станом на цей час у нашому місті не демонтовано комуністичну символіку. Такими символами є “Монумент Слави», який безперечно символізує встановлення, зокрема у Львові, радянської окупаційної влади, прапори союзних республік на стадіоні СКА, радянська символіка на території Академії сухопутних військ. Впродовж 1939-1941 рр. та 1944-1991 рр. під приводом «боротьби з фашизмом» радянським тоталітарним режимом на чолі із комуністичною партію знищено сотні тисяч українців, зокрема представників інтелігенції та Руху Опору. Вважаю існування таких пам’ятників наругою над нашим історичним минулим", - сказав Тарас Чолій.

Депутат нагадав, що відповідно до п. 6 ст. 7 згаданого Закону, органи місцевого самоврядування у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом повинні були здійснити демонтаж пам’ятників, присвячених подіям, які пов’язані з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях. 

"Однак у Львові цього зроблено не було. Також тим же пунктом передбачено, що якщо орган місцевого самоврядування у шестимісячний строк не прийняв рішення про демонтаж цих символів, то розпорядження про демонтаж приймає міський голова протягом трьох місяців з моменту закінчення попереднього шестимісячного строку. Вказаний термін сплив 21 лютого цього року, однак розпорядження міського голови від 19 лютого 2016 року є формальним і прийняте з метою імітації виконання Закону, а не з метою демонтажу комуністичної символіки у місті Львові", - сказав Чолій.

Відповідно, він наполягає на виконанні вимоги Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та прийняти розпорядження про демонтаж комуністичної символіки у місті Львові.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ