Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати Європарламенту вимагатимуть негайного звільнення 24 українських військовополонених

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з членами Парламентського Комітету Асамблеї Європарламенту в рамках робочого візиту до Брюсселя 5 грудня. Про це повідомили у прес-службі Віце-прем'єр-міністра.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила безпрецедентну підтримку, яку надає Україні Європейський Парламент. "Ми і далі потребуємо активної та публічної підтримки Європейського Союзу для збереження тиску на Росію, зокрема у зв'язку з агресією у Чорному морі", - наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Віце-прем’єр-міністр детально поінформувала учасників зустрічі про загострення ситуації в Азовському та Чорному морях, долю 24 військовослужбовців, які були взяті в полон, а також блокування Росією вільного проходу суден через Керченську протоку, що завдає збитків і європейським кампаніям також.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що Росія була інформаційно готова до відкритого акту агресії у Чорному морі. "Це була заздалегідь спланована акція, яка супроводжувалася потужною інформаційною кампанією за кордоном. Мета цієї кампанії - замаскувати дії Росії, подати це як українську провокацію, зокрема, як нібито частину виборчого процесу".

Депутати повідомили, що питання агресії Росії буде обговорюватися наступного тижня у Європейському Парламенті. Вони погодилися, що одним з першочергових питань має бути негайне звільнення 24 українських військовополонених.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності посилення міжнародного публічного тиску для розширення мандату моніторингової місії ОБСЄ на акваторію Азовського моря та запровадження країнами ЄС санкцій проти комерційних портів у Криму, російських судноплавних компаній.

Депутати погодилися, що відповідь ЄС має бути жорсткою та чіткою. Однак вони зазначили, що час для атаки Росія обрала дуже вдало, оскільки зараз ЄС вступає у передвиборчий період, а ключові держави ЄС переймаються внутрішніми питаннями та Брекзитом.

Сторони також обговорили питання підготовки до зустрічі Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС, що відбудеться 17 грудня у Брюсселі. 20-й саміт Україна-ЄС у липні надав поштовх для поглиблення співробітництва між Україною та ЄС на найближче майбутнє. Однією з ключових практичних угод є перспективи секторальної інтеграції у сферах цифрового ринку та митного співробітництва, енергетики, юстиції, свободи та безпеки. Засідання Ради Асоціації в цьому місяці стане першою віхою в цьому процесі. Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на політичну підтримку Європейського Парламенту у питаннях подальшого поглиблення секторальної інтеграції з Україною.

У зустрічі з боку Європейського Парламенту взяли участь Ребекка Гармс (Німеччина), голова Представництва Європейського Парламенту в Euronest PA; Елмар Брок (Німеччина), провідний член Ради з питань розбудови спроможності для Верховної Ради; Сандра Калнітее (Латвія), доповідач AFET з питань Росії; Ярослав Валеса (Польща), доповідач INTA з питань України; Петрос Аустревічус (Литва), голова неформальної групи "Європейська Україна" в Європейському Парламенті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ