Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Держава готова надати необхідну допомогу звільненим українцям

Уряд прийняв постанову, якою передбачається порядок здійснення соціального і правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їхнього звільнення. Про це повідомили у прес-службі Мінветеранів.

Мова йде про звільнених військовополонених, які воювали за цілісність та Незалежність України. А також про цивільних бранців, які були позбавлені особистої свободи через політичні міркування, або були ув’язнені з метою подальшого тиску на Україну та інші міжнародні організації.

"Кожного разу ми зустрічали наших звільнених полонених та бранців Кремля і щоразу органи влади починали вирішувати та приймати рішення щодо механізму надання допомоги. Треба визнати, чимало питань доводилось вирішувати ледь не в ручному режимі. Наразі, ця постанова дає можливість розробити та потім застосовувати таку собі дорожню карту із алгоритмом допомоги та підтримки звільненихʺ, - розповіла Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

Зазначеним особам, після їх звільнення буде надана вся правова та соціальна допомога, передбачена даною постановою. А саме організована зустріч звільнених та їх супровід до медзакладів для обстеження та, за потребою, подальшого лікування та реабілітації. Надання одноразової матеріальної допомоги в сумі 100 тисяч гривень, забезпечення тимчасовим житлом, в разі такої потреби. А також подальший супровід людей, допомога їм у проходженні професійної та іншої адаптації.

ʺМи свідомі того, що в полоні кремлівської влади і тим паче незаконних збройних формувань люди перебувають у жахливих умовах. Тому після повернення додому їм необхідна психологічна підтримка, аби повернутись до нормального життя після не просто ув’язнення, а ще тортур та допитів, яким вони піддаються в полоні. Вони потребують медичного втручання: починаючи від зубопротезування і закінчуючи лікуванням серйозних захворювань, зокрема з оперативним втручанням. Крім того, політв’язні часто мають житло на тимчасово окупованій території і після повернення в Україну їм просто нема куди йти жити і це питання ми також зобов’язані вирішуватиʺ, - зауважила Оксана Коляда.

Допомога звільненим буде надаватись на підставі рішення міжвідомчої комісії, яка утворюється Мінветеранів і до якої входитимуть представники силового блоку, а також представники інших державних органів та громадських об’єднань.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, у жовтні в Україні створили Раду родин загиблих при Мінветеранів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ