Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держава зможе стежити через мобільний додаток, чи дотримуються українці самоізоляції

Міністерство цифрової трансформації представить 6 квітня спеціальний сервіс, за допомогою якого держава стежитиме, чи дотримуються українці самоізоляції.

Про це hromadske розповіли у Міністерстві цифрової трансформації, пише Громадське.

Інформація про створення такого сервісу є в новій постанові уряду щодо додаткових обмежень через епідемію коронавірусу.

Так, Мінцифри має до 5 квітня (постанову ухвалили 2 квітня, тобто за 3 дні) розробити електронний сервіс з використанням мобільного додатка «Дія» для можливості «проведення моніторингу щодо додержання самоізоляції та/або обсервації (ізоляції)».

Слід наголосити, що робити це держава може лише в разі згоди людини.

Також у постанові вказано, що розповсюджується цей моніторинг на людей, визначених пунктами 4 і 5 цієї постанови.

Пункт 4 визначає коло осіб, які повинні перебувати на самоізоляції, це:

  • особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків;
  • особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації;
  • особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

Пункт 5 визначає коло людей, які повинні в обов’язковому порядку направитися на обсервацію (тобто до визначеного державою місця ізоляції, а не проходити самоізоляцію вдома). Це:

  • особи, які заявили про добровільну госпіталізацію до обсерватора (ізолятора) у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;
  • особи, які двічі порушили умови самоізоляції (крім осіб, визначених абзацом четвертим пункту 4 цієї постанови, тобто особи, які досягли 60-річного віку);
  • особи, які мали контакт із хворими або мають ознаки інфікування COVID-19 та відмовляються від медичного обстеження, за направленням лікуючого лікаря;
  • особи, які здійснюють перетин державного кордону (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їхніх сімей; водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою);
  • особи, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя через контрольні пункти в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї (крім співробітників Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітників акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які провадять моніторинг ситуації та доставку гуманітарної допомоги населенню, що проживає на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою).

Регулювати взаємодію цього сервісу з інформаційними системами МОЗ, поліції та інших відомств повинні Мінцифри та держатель відповідної інформаційної системи.

Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюється працівниками Національної поліції та Національної гвардії, працівниками державних установ Міністерства охорони здоров’я епідеміологічного профілю, уповноваженими органами місцевого самоврядування посадовими особами.

Нагадаємо, уряд України запровадив нові обмеження на період карантину у межах боротьби з епідемію коронавірусної хвороби COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ