Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держкомтелерадіо заборонило ввезення пропагандистських книг держави-агресора

Держкомтелерадіо відмовив ТОВ «Якабу трейд» у видачі дозволів на ввезення з території РФ з метою розповсюдження в Україні двох книжок, у яких присутні ознаки пропаганди держави-агресора. Про це повідомили в прес-службі Держкомтелерадіо.

Відмову надано на підставі висновків експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України. 

Зокрема, не дозволено ввозити книгу Алана Аксельрода «Все, что мне известно о бизнесе, я узнал, играя в «Монополию» (видавець - ТОВ «Издательство «Добрая книга», м. Москва), у якій рекламується видання, не дозволене раніше до ввезення в Україну через присутність у тексті пропагандистських гасел держави-агресора.

Також не буде ввозитися в Україну з метою розповсюдження книга Д. Хейвуда «Люди Севера. История викингов 793-1241» московського видавництва ТОВ «Альпина нон-фикшн». Кілька сторінок цього видання присвячено історії Київської Русі, яку автор трактує з позиції політично заангажованої сучасної російської історіографії. Зокрема, Київську Русь він називає Росією, а київських князів – російськими, історія Київської Русі в його уяві – це історія Російської держави. У цьому Д. Хейвуд схожий на імперських істориків, які нав’язують думку про одну спільну історію всіх народів колишнього СРСР і тим самим виправдовують намагання Кремля втручатися у життя «молодших братів» і незалежних держав.

Імпортери мали намір завезти по 5 тисяч примірників цих двох видань.

Загалом, починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України  № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», Держкомтелерадіо надав 3 490 відмов у видачі дозволів. Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 213 відмов у видачі дозволів на ввезення1 041 000 примірників видань антиукраїнського змісту, а також прийнято рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу. Ще 3 277 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ