Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ворожа пропаганда поширює фейки про «геноцид у суджі» та «мародерство на курщині»

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити російський інформаційний простір та виявляти нові фейки і маніпуляції про події в курській області, які поширює ворожа пропаганда.
Скріни: Центр протидії дезінформації

ЦПД зафіксував чергову хвилю дезінформаційних публікацій довкола таких тем:

«Розстріли своїх». Намагаючись підірвати бойовий дух українців та дискредитувати ЗСУ, ворожа пропаганда розповідає, ніби українські командири у курській області розстрілюють своїх підлеглих у разі відмови виконувати наказ.

«Атака на пенсіонерів». Пропагандисти зробили сюжет про роботу бойових медиків на курщині, які розповідають про порятунок двох пенсіонерів після нібито атаки українського дрона по їхньому авто. Водночас у сюжеті чомусь показують не пенсіонерів, а надання допомоги пораненим російським військовим.

«Геноцид». Ворожа пропаганда продовжує розповідати про «воєнні злочини українців» у суджі на курщині, публікуючи чергові «свідчення очевидців». Герої таких відео розповідають про «українських нацистів, які розстрілюють усіх без розбору», що вони нібито прийшли у курську область «винищувати російський народ». Операція на курщині триває вже майже місяць, а росіяни досі не показали жодних доказів цих «звірств українців».

«Мародерство на курщині». Активно поширюється відео україномовного блогера, який розповідає про масове мародерство у курській області. Щоб надати ваги своїм словам, він заявляє, ніби читає повідомлення від військового, який отримав поранення на курському напрямку. Ця інформаційна операція спрямована першочергово на українців і має на меті викликати сумніви у діях нашого військового керівництва. У відео присутні наративи, які вже тривалий час активно просуваються ru-пропагандою на українську аудиторію, – про те, що курська операція є «договорняком», а бійцям ЗСУ потрібно не на курщині воювати, а на Донбасі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ