Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Десь там далеко на Волині створилась армія УПА. Яким був ідеолог створення повстанської армії
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Десь там далеко на Волині створилась армія УПА». Яким був ідеолог створення повстанської армії

18 квітня 1908 р. в с. Подусільна Перемишлянського п-ту народився військовий референт та перший командир відділів УПА на Волині Василь Івахів. В село батьки переїхали з Тернопільщини. Початкову освіту здобув у школі, згодом навчався у Рогатинській гімназії. Тут він був активним членом «Пласту», проводив вишколи, організовував діяльність пластових гуртків. Згодом Василь вступив до Української військової організації.

Після служби в польському війську за дорученням ОУН активно працював у громадських організаціях «Сокіл», «Просвіта». Мирон Амброзевич, 1930 р. н.: «…Василь Івахів організував тут «Просвіту», він організовував гуртки художньої самодіяльності і «Луг» то також його заслуга».

Був талановитим керівником і педагогом. За свою активну діяльність неодноразово арештовувався польською поліцією та був засуджений до 6 років ув’язнення. Термін відбував у Бережанській (1933 р.), Золочівській та Львівській тюрмах. Вийшов на волю у січні 1936 р. Знову заарештований у серпні 1938 р., і до вересня 1939 р. був ув’язнений у польському концтаборі «Береза Картузька» (тепер м. Береза Брестської обл., Білорусь).

Павліна Погарська, 1922 р. н.: «Я пам’ятаю... Ми ходили до читальні. Там музика була. І він (Василь Івахів) приходив. Я його пам’ятаю. Він приходив з нами і там на музиці був, забавлявся, забавлявся з нами. Був з нами в читальні все. Він був добрий чоловік. Мав сестру Каську. Його забили на Волині потім».

В часі «перших совітів» Василь Івахів працював вчителем у школі с. Бачів. Закінчив військові курси ОУН(б) у Кракові. 1-4 квітня 1941 р. був учасником II-го Великого Збору ОУН в Кракові, на якому провідником організації обрано Степана Бандеру.

У період німецької окупації, влітку 1941 р., Василь Івахів організував і керував підстаршинською школою ОУН(б) у Поморянах (тепер Золочівського р-ну Львівської обл.), яка розташовувалась у колишньому замку графа Потоцького. У ній навчалось 300 юнаків. Після арешту Гестапо командного складу школи, він потрапляє у тюрму (1941–1942 рр.). З тюрми на Лонцького у Львові Василя разом з іншими викупив митрополит Андрей Шептицький.

З літа 1942 р. Василь Івахів став військовим референтом проводу ОУН(б) на північно-західних українських землях і членом підпільного військового штабу, створеного при проводі ОУН(б). На першій Військовій конференції ОУН(б), що проходила на початку грудня 1942 р. у Львові, Василь Івахів у своїй промові розповідав, що на Волині польські озброєні загони нападають на українські села, а німці створили каральні відділи. Власне тут він і висловив ідею про необхідність створення на базі повстанських загонів єдиної повстанської армії, яку підтримали більшість членів конференції.

15 лютого 1943 р. у с. Піддубці (тепер Луцького р-ну Волинської обл.) Василь Івахів проводить нараду з питань створення націоналістичних повстанських загонів. Саме тоді місцеві провідники ОУН отримали конкретні вказівки щодо організації майбутньої повстанської армії.

Задля об’єднання націоналістичного руху опору 9 березня 1943 р. Василь Івахів як командуючий військовими підрозділами ОУН(б) провів переговори з головним командиром УПА «Поліська Січ» отаманом Тарасом Бульбою-Боровцем, в результаті чого було прийняте рішення про створення спільного штабу, а також рішення про те, що вся національна армія виступає під єдиною назвою — Українська повстанська армія.

Діяльність по розбудові структур УПА, яку розгорнули на Волині В. Івахів («Рос», «Сонар», «Сом») разом з Юліаном Ковальським та Семеном Снятецьким значною мірою вплинула на темпи і якість формування національного підпілля, однак невдовзі була перервана. 13 травня 1943 р. усі троє старшин потрапили у влаштовану німецьким підрозділом засідку біля с. Черниж (тепер с. Чорниж Маневицького р-ну Волинської обл.) на підступах до міста Колки, де загинули у прийнятому бою разом із ще 7 повстанцями, які складали їхню нечисельну охорону. Посмертно Василь Івахів нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги 1-го класу і присвоєно звання підполковника УПА. Смерть Василя Івахіва і членів його штабу стала відчутним ударом по організації відділів УПА.

Загиблі командири були поховані у братській могилі в с. Бечаль (тепер Костопільського р-ну Рівненської обл.). У 2004 р. там було відкрито і освячено пам’ятник героям.

Василь Івахів назавжди зберігся в пам’яті людей, його вшановують і сьогодні. Цікаво, що йому та його побратимам була присвячена пісня повстанця Миколи Галичка “Десь там далеко на Волині створилась армія УПА”.

Джерело: Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ