Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ДФС: Митні органи України та Республіки Польща посилюють співпрацю

Актуальні питання функціонування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні та спільні заходи з протидії митним правопорушенням обговорили під час зустрічі у пункті пропуску «Краковець – Корчова» на українсько-польському кордоні в.о. Голови ДФС Олесандр Власов та заступник Державного секретаря Міністерства фінансів - заступник керівника Національної адміністрації доходів Республіки Польща Пьотр Вальчак.

На сьогодні, за словами Олександра Власова, Митна служба Польщі є одним із важливих партнерів ДФС. Це обумовлюється, зокрема, великою протяжністю спільного кордону (542 км), вздовж якого розташовано 13 пунктів пропуску. Крім того, Польща поки що є єдиною країною Європейського Союзу, з якою на 4 пунктах пропуску запроваджено режим спільного контролю - «Смільниця-Кросценко», «Грушів-Будомєж» та «Угринів-Долгобичув» Львівської митниці ДФС, а також «Устилуг-Зосін» Волинської митниці.

«Зважаючи на значну кількість транспортних засобів, які перетинають українсько-польський кордон, важливість забезпечення сприятливих умов для розвитку міжнародної торгівлі, на сьогодні виникає реальна потреба щодо відкриття нових пунктів пропуску для переміщення без обмежень всіх видів транспорту», - зазначив очільник ДФС.

У серпні-жовтні поточного року складалась критична ситуація з чергами у пунктах пропуску для автомобільного сполучення, розташованих на українсько-польській ділянці державного кордону. Основною причиною стало невиконання умов Меморандуму між контрольними органами України та Республіки Польща та незабезпечення пропуску кількості транспортних засобів, визначених Системою попереднього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-польському кордоні з метою забезпечення ритмічності пропускних операцій за період однієї зміни.

Останнім часом напруга знизилась, що стало результатом оперативного втручання керівників служб обох сторін. Наразі мова йде про вирішення проблеми на системному рівні. Тому Олександр Власов та Пьотр Вальчак домовилися про актуалізацію  Меморандуму: обговорюється оновлення списків для трьохрівневого контакту (митний пост – митниця – уповноважені керівництвом служб представники), планується розробка конкретних кроків для недопущення ситуації з чергами на кордоні в перспективі.

В.о. Голови ДФС також зазначив, що враховуючи переваги здійснення спільного контролю на території однієї з країн, його подальше впровадження на інших пунктах пропуску - це один з пріоритетних напрямів співпраці митних та прикордонних органів України та Республіки Польща.

«Такий спільний контроль надає можливість швидкого реагування на ситуацію, яка складається у пункті пропуску, зокрема, українські митники у взаємодії з контролюючими органами Республіки Польща зможуть робити перерозподіл інспекторського складу, взаємне визначення необхідних смуг руху для перерозподілу транспортних потоків», - повідомив Олександр Власов.

Крім того, майже удвічі буде скорочений час на перетин українсько-польського кордону порівняно з пунктами пропуску, на яких контроль здійснюється з початку на одній стороні, а потім на іншій.

Керівник ДФС запропонував своєму польському колезі перейти від контролю в одному місці до реального спільного контролю. Пьотр Вальчак погодився розглянути цю пропозицію та проаналізувати законодавство ЄС у цьому напрямку.

Ще однією перевагою спільного контролю є усунення можливості протиправної діяльності, пов’язаної з подрібненням (перекиданням) оформлених польською стороною товарів на так званій «нейтральній території», тобто до початку контролю українськими службами. Також передбачається можливість спрямування смуг оформлення товарів на польській стороні (TAX FREE) на відповідні смуги руху української сторони – «червоний» або «зелений» коридори.

Особлива увага учасників заходу була приділена співпраці у сфері протидії митним правопорушеннями.

В.о. Голови ДФС підкреслив, що українсько-польська ділянка кордону є однією із напружених ділянок кордону з ЄС як за інтенсивністю товаропотоку, так і за виявленням фактів митних правопорушень. На частку порушень, що виявляються на українсько-польському кордоні, припадає понад 60% правопорушень, виявлених митницями ДФС на кордоні України та Європейського Союзу.

Внаслідок таких правопорушень складено 10 508 адміністративних справ на суму близько 6,6 млн. євро, з незаконного обігу вилучено товарів вартістю 3,8 млн. євро.

«Обсяги товарообігу через українсько-польський кордон, аналіз виявлення окремих фактів, а також схем незаконного переміщення товарів як в одному, так і зворотному напрямі вказують на необхідність налагодження більш тісної та ефективної співпраці у сфері протидії митним правопорушенням», - зазначив Олександр Власов.

Ще один із напрямів співпраці, який необхідно більш ефективно використовувати для виявлення каналів та схем незаконних поставок товарів, – це проведення спільних заходів посиленого контролю та спеціальних митних операцій.

Найближчим часом планується підписання переліку першочергових спільних дій, конкретних спецоперацій і заходів посиленого контролю, а також предметів контролю, додаткові шляхи співпраці та обміну інформацією у сфері протидії митним правопорушенням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ