Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Дії НАБУ у справі Мартиненка порушують міжнародні стандарти права, - глава ХПГ

Порушення міжнародних стандартів прав людини при затриманні Миколи Мартиненка - "це дуже погана ознака того, що правоохоронні органи фактично продовжують чинити незаконні дії". Про це заявив Голова директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

"Це призводить до того, що  задовольняються дуже багато рішень Європейського суду проти України", - сказав правозахисник.  

Він наголосив, що у справі Миколи Мартиненка уже "брутально порушені" стандарти прав людини - "права на свободу, особисту недоторканність, яка захищає від свавільних арештів, і про несправедливий суд".  

Зокрема, зазначив він, Мартиненка затримали, не маючи ордера судді: "Це  брутальне порушення Конституції і статті 5 Європейської конвенції".  

Він також наголосив, що "викликає великий подив" оголошена застава в 300 мільйонів гривень: "Це абсолютно суперечить всім нормам права. Вона не має бути такою великою".   В обгрунтуванні затримання Мартиненка правозахисник також вбачає порушення міжнародних стандартів: "Кажуть, що він багато разів їздив за кордоном. Але він же багато разів і повертався. Немає ніяких підстав думати, що він втече. Він добровільно здав мандат, він приходив на всі допити. Тому це затримання, і тим більше бажання його залишити під вартою під час слідства, - це абсолютно суперечить міжнародним стандартам".  

"Те, що це порушення міжнародних стандартів, - це абсолютно точно. Але, тим не менше, обвинувачення саме цим курсом іде. Це порушення стандартів прав людини в цій сфері, які загальновизнані в Європі", - наголосив Євген Захаров.  

Він також назвав суддю Бобровника "одіозним", нагадавши про  повідомлення, що проти цього судді  є кримінальне провадження: "Він залежний. Це знову-таки буде підставою для Європейського суду сказати, що в даному випадку порушили не тільки 5-ту, а й 18-ту статтю (Європейської конвенції з прав людини) - це ознака політичного переслідування".  

Правозахисник нагадав, що за такі ж порушення було звинувачено суддю Кіреєва: "Бобровник мав би подумати, що Кіреєв вже сидить. Як би з ним не було такого ж самого".  

"На превеликий жаль, затримання без санкції суду, бажання мати людину в СІЗО, бо так простіше, і бажання будь-що обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, посилання при цьому на тяжкі злочини, тримання людини в клітці, хоча (це суперечить) багатьом рішенням Європейського суду, - це порушення стандартів справедливого суду", - підсумував Євген Захаров .  

"У діяльності НАБУ дуже багато позитивного. Вони мають справи, які вже доведені до суду, були вироки у цих справах. Але не можна при цьому застосовувати засоби боротьби, які порушують права людини так брутально, як вони це роблять у цій справі", - додав правозахисник.

espreso.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ