Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Для відновлення інфраструктури Донбасу потрібно 1,5 млрд доларів

За результатами оцінки, зробленої міжнародними партнерами разом із Урядом, для відновленян інфраструктури Донбасу потрібно $ 1,5 млрд. Про це сказав Голова Державного агентства з питань відновлення Донбасу Вадим Черниш у програмі "Експертна тема" на "5 каналі", повідомила прес-служба Мінрегіону України.
Фото - news.pn

«Держава не робила повний обрахунок всього, що потребує відновлення, але це було зроблено міжнародними партнерами. І попередня оцінка – це загалом $1 млрд 200 млн на інфраструктуру і ще 300 млн на відбудову миру і суміжні проекти. Навіть кроскатінг, тобто ті, які потребують уваги на кожному етапі відновлення»,- пояснив Вадим Черниш.

За його словами, є план гуманітарного реагування- Це гуманітарні потреби, на які потрібно $316 млн.

Вадим Черниш повідомив, що Державне агентство з питань відновлення Донбасу не має зараз повноважень розподіляти державні кошти.  «Є  два кредити, які вже підписані, – з Європейським інвестиційним банком і з німецьким банком «KfW». Над використанням цих коштів зараз працює Мінрегіон», - додав голова Агентства.

 «Ми разом підключилися до того, щоб сприяти у деяких процесах, оскільки ми фактично не маємо ще штату, ми не працюємо на повну потужність, але це кошти кредитні, а наше завдання – залучити кошти, які не треба повертати, за які не треба сплачувати відсотки»,- сказав Вадим Черниш.

 Голова Агенства також зазначив, що тут головним є слово «траст» у назві – це трастовий фонд.

За його словами, якщо є довіра донорів, якщо вдасться запропонувати модель, яку вони будуть вважати прозорою, ефективною, вони дадуть кошти. «Якщо ми таку модель не побудуємо, то вони коштів не дадуть і самі реалізовуватимуть незначні проекти»,-додав Вадим Черниш.

«Тому я бачу наше завдання в тому, як зараз поновити переговори з донорами, побудувати систему і повернути їх довіру до того, що Україна здатна ефективно й швидко реалізовувати проекти з відновлення східних регіонів»,- підкреслив він.

Нагадаємо, держава виділила по 150 млн субвенцій з державного бюджету двом регіонам. І ці кошти прийшли на рівень регіонів – 150 млн грн. А от три проекти UNDP– це програма розвитку ООН – це приблизно $15,6 млн, що вони почали реалізовувати самостійно.

«Це приблизно співставні суми. Обсяг фінансування залежить прямо від довіри, від нашої здатності підготувати певні пропозиції»,- пояснив очільник Державного агентства з питань відновлення Донбасу.

«Вони не дадуть кошти, якщо будуть сумніватися в прозорості схем»,- підкреслив голова Агенства.

«Чим прозоріше й ефективніше схема буде побудована, тим більше коштів це може бути порівняно із кредитами. Це може бути доволі значна частина коштів, кількасот мільйонів доларів», - додав Вадим Черниш. 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ