Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Дніпропетровську та Кіровоградську області перейменують

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, а Кіровоградської на Кропивницьку.

Про це повідомив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, який був присутній на засіданні, повідомили на сайті УІНП.

Проект Закону про внесення змін до статті 133 Конституції України буде винесено на розгляд у сесійну залу.

У листі до Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Інститут обґрунтував необхідність перейменування цих областей.

У листопаді 2015 року відбулися громадські слухання, на яких ухвалили пропозицію перейменувати Кіровоградську область на назву, похідну від нової назви обласного центру - Кропивницький.

Щодо Січеславської області, то варто зазначити, що ця територія нерозривно пов’язана з історією українського козацтва та з його адміністративно-військовою організацією у вигляді Січей. На цих землях в XVI‒XVIII століттях розташовувалося 5 з 8-ми запорізьких січей - Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька та Покровська, які стали важливими складовими формування українського етнічного простору де відбувалися національно-визвольні змагання українського народу. Впродовж 1918‒1919 років нинішнє місто Дніпро мало неофіційну назву Січеслав, яка наразі є другою неофіційною назвою Дніпра за рейтингом симпатій мешканців міста.

Інститут підтримує обґрунтування народних депутатів України, авторів законопроекту про перейменування Кіровоградської області на «Кропивницьку» та Дніпропетровської на «Січеславську».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ