Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До кінця жовтня вірні римо-католицької церкви щоденно молитимуться перед барельєфом Івана Павла ІІ за беатифікацію Папи

У 28 річницю (16 жовтня 2006 року) обрання Йоана Павла ІІ Папою Римським у Львівській катедрі РКЦ молились про його беатифікацію. Вірні дякували Богу за візит Слуги Божого Йоана Павла ІІ до Львівської катедри, за коронацію образу Матері Божої Милосердної, дарування Їй золотої папської троянди та за беатифікацію архиєпископа Йосифа Більчевського та отця Зиґмунда Гораздовського. Від 16-го і до кінця жовтня молитовна група щоденно молитиметься перед барельєфом в інтенції беатифікації Слуги Божого.
Святу Месу відправив єпископ Мар'ян Бучек, після завершення якої всі вірні зібрались на молитву біля фронтону катедри перед барельєфом Папи, що увіковічнив його перебування у Львові. Повідомляє РІСУ.
Кароль Войтила - так звали Понтифіка Івана Павла Другого до обрання на престол - очолював Римо-католицьку церкву 26 років. Він - перший понтифік з польським походженням. І наймолодший папа двадцятого століття - став ним у 58 років. Кароль Войтила народився 1920-го року під Краковом. Теологію почав активно вивчати під час Другої світової війни - у Краківській підпільній духовній семінарії. На хліб у цей час Кароль Войтила заробляв спочатку на шахті, пізніше - на хімічному підприємстві. По закінченні війни - 1 листопада 1946 року - висвячений в сан.
Ім'я молодого Войтили - архієпископа і митрополита Кракова, а потім кардинала - швидко ставало відомим за межами Польщі. Проте як "папабіля", тобто реального претендента на Апостольський престол, його ніхто не розглядав.
16 жовтня 1978 року після трьох діб засідань і семи турів голосувань з відомої труби над Сикстинською капелою здійнявся білий дим. Це був сигнал - обрали нового папу. Кароль Йозеф Войтила прийняв ім'я Івана Павла Другого.
Його папство проходило в постійному русі. Він мандрував, відвідав більше сотні країн і об'їхав земну кулю 27 разів. Іван Павло Другий став першим Папою, що відвідав синагогу, виступив у протестантській церкві, зайшов у мечеть, здійснив офіційний візит у православну країну, сходив на концерт та футбольний матч. За його особистого сприяння католицька церква реабілітувала Галілео Галілея та покаялась за багаторічне переслідування єврейського народу. У 81-му на папу здійснено замах - турком на ім'я Алм Агджа. Він вистрелив у папу з відстані трьох метрів у присутності десятків тисяч паломників.
З роками стан здоров'я Папи погіршувався. Спочатку його права рука стала майже нерухомою після перелому, потім стегно - папа ледь ходив накульгуючи, 1996-го папі видалили апендицит, а на початку цього століття він захворів хворобою Паркінсона. Різке погіршення його здоров'я почалося з грипу, яким Іван Павло другий захворів восени. Як наслідок - проблеми з диханням. Після трахеотомії - операції на горлі - у березні Папа майже перестав говорити. Останні свої дні він провів у папській резиденції, відмовляючись перебиратись до лікарні.
Іван Павло Другий - перший Папа за всю історію, який здійснив офіційний візит до України, це сталося в 2001 році.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ