Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

До майбутніх лікарів знизили освітні вимоги

Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець анонсувала скасування підвищення мінімального прохідного балу ЗНО на медичні спеціальності до 150 балів.

"Добра новина для всіх медичних вузів і наших абітурієнтів!! 

Наказ МОН за поданням МОЗ щодо встановлення мінімального прохідного бар'єру в 150 балів з кожного конкурсного предмета ЗНО на медичні спеціальності на цей рік буде скасовано!!

Випускники, які набрали менше ніж 150 балів з кожного сертифікату ЗНО отримають шанс на вступ до медичних вузів і демонстрацію своіх здібностей в навчанні, щоб стати гарними лікарями!" - зазначила Богомолець.

"Тобто до медичних вишів знов будуть вступати абітурієнти, які не просто не здатні адекватно підготуватися до ЗНО. Бал нижче 150 балів означає, що людина навіть не намагалася готуватися. І потім ці "медики" підуть "лікувати" людей. Людські життя опиняться в руках людей, що не можуть чи не хочуть підготуватися до простого тестування. Це продовження ганебної для справжніх лікарів та всього суспільства ситуації, яка, багато в чому, і довела українську медицину до сучасного стану. Дешевий популізм в цьому питанні коштує надто дорого.

Навіщо ж це робиться? Гроші, звичайно. За статистикою Міністерства охорони здоров'я, минулого року абітурієнти-бюджетники вступали до медичних вишів з балами ЗНО від 159 до 191. А контрактники з балами від 103 до 168 балів. Тож низький мінімальний бал потрібен вишам, щоб протягнути цих слабко підготованих контрактників і отримати від них гроші. А потім видати їм дипломи "лікарів", не замислюючись над наслідками. 

Неможливо уявити, щоб подібні ініціативи продавлювали люди, які серйозно розраховують лікуватися в Україні, а не закордоном. Сподіваюся, що опублікована Ольгою Богомолець інформація, про підтримку цієї ініціативи Головою освітнього комітету парламенту та Міністром освіти не відповідає дійсності. Закликаю поширювати інформацію, щоб зупинити цей абсурд", - написав на своїй Facebook сторінці Іван Примаченко, засновник проекту Prometheus.

"Жах. Замість підняття вимог до рівня знань майбутніх лікарів, його опускають", - Ігор Лікарчук, екс-директор Українського центру оцінювання якості знань .

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ