Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Документи про акцію «Вісла» доступні онлайн

Документи про акцію «Вісла», примусову депортацію українців владою комуністичної Польщі, оцифровані і розміщені у відкритому доступі в Інтернеті

Серед оприлюднених документів можна знайти свідоцтва про сутички УПА з польськими військовими, протоколи допитів осіб, пов’язаних з українським повстанським рухом, доповідну записку про підсумки репатріації поляків з території СРСР, листи, вилучені в УПА, протокол до договору між СРСР і Польською Республікою про обмін територіями.

«Кожен може подивитися онлайн-збірку документів про перипетії примусового виселення українців у 1947 р. з території, що відійшла до Польщі після Другої світової війни – Лемківщини, Бойківщини, Надсяння, Холмщини і Підляшшя», – йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху.

Переглянути колекцію, можна за посиланням.

Як повідомляють розробники онлайн Архіву Українського визвольного руху, місія проекту – зробити минуле доступним.

Проект реалізований спільно Центром досліджень визвольного руху, Львівським національним університетом Франка і Національним музеєм «Тюрма на Лонцького» за участю Архіву СБУ, Українського інституту національної пам’яті та Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Операція польської комуністичної влади «Вісла» почалася 28 квітня 1947 р. Під час операції виселяли з будинків у південно-східних регіонах Польщі етнічних українців. Тих, хто намагався чинити опір – вбивали.

9 вересня 1944 р. маріонеткові Комітет національного визволення Польщі і уряд УРСР уклали угоду про взаємний обмін населенням»: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі.

На виконання цієї угоди у 1944-1946 роках з Польщі в УРСР було переміщено понад 480 тис. етнічних українців. Використовували різні методи впливу на людей – від психологічного тиску (через пропагандистську агітацію, шантаж, залякування тощо) до фізичної сили із залученням військ.

Нагадаємо, що сьогодні відзначається 70-та річниця початку акції «Вісла»

Центр досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ