Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Донбас може стати фундаментом української державності, - Дмитро Білий

3 листопада в книгарні "Є" у Львові пройшла лекція з історії Донбасу донецького історика Дмитра Білого, який після окупації рідного міста переїхав на Галичину. На його думку, Донбас не є російським регіоном, і в майбутньому може стати фундаментом української державності.

Основна теза Дмитра Білого - це розуміння Донбасу в термінах модернізації. Через модернізацію пройшла кожна нація, яка мусила так чи інакше розпрощатися зі своїм замкненим традиційним ідилічним станом. Індустріальний Донбас став таким викликом для України, що постала перед завданням перетравити нову ментальність. Певною мірою цей конфлікт в Українській політології був виражений концепціями нації Михайла Грушевського та В'ячеслава Липинського. Останній наголошував саме на політичному вимірі нації, проте гору переважно взяла народницька версія Грушевського. Натомість Росія була більш активною (чи, радше, нахабною й агресивною) на цьому полі, тому впродовж ХХ сторіччя їй вдавалося краще інкорпорувати (залучити) мешканців Донбасу в свої проекти. Втім, на думку Дмитра Білого, в цьому немає приреченості. Молоде покоління донеччан було цілком лояльне до України й двомовне, й те, що Росія знайшла соціальну підтримку "русской весны" здебільшого серед люмпену, яскраво підтверджує дану тезу. 

"Донбас - це згорнений атом. Хто зможе використати його енергію, той зможе зіграти на особливостях цього регіону. Ось чому необхідна виразна політика щодо Донбасу", - зазначив історик. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ