Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дослідження шуму, акустичне навантаження

Надмірний рівень шуму, відповідно до чинних норм, вважається забрудненням. Тому, він підлягає обмеженню, як і інші забруднювачі навколишнього середовища, його стандарти суворо визначені.

Проблема шумового впливу – одна з найбільш гострих екологічних проблем сучасності, оскільки зростає з часом все більше. Майже будь-яка діяльність людини або техніки супроводжується випромінюванням шуму. А отже, люди в процесі виробничої діяльності та в побутових умовах піддаються впливу шуму.

Шум — хаотична сукупність різних за силою і частотою звуків різної частоти та інтенсивності, що виникають у результаті коливального руху частинок у пружних середовищах (твердих, рідких, газоподібних) внаслідок дії природних та технічних чинників.

Шумове забруднення - вплив різноманітних звуків на людину. Інтенсивність шумового забруднення (тиску) вимірюється в децибелах (дБ). Шуми інтенсивністю 30-80 дБ не наносять шкоди людському організму. Водночас шуми інтенсивністю більше 80 дБ призводять до фізіологічних і психологічних негативних наслідків на нервову систему, сон, емоції, працездатність. ДСТУ-Н Б В.1.1-33:2013 

Ми можемо мати справу з різними типами шуму:

Шум транспорту - його створює залізничний, автомобільний, трамвайний або повітряний транспорт.

Промисловий шум - його джерелом є робота промислового обладнання, робота технологічних установок, вентиляторів, кондиціонерів або рух транспортних засобів, що рухаються в межах проектної території. Утворюється, наприклад, на промислових і виробничих підприємствах (таких як теплоелектростанції, очисні споруди, нафтопереробні заводи, металургійні заводи, полігони відходів), супермаркетах (кондиціонери та вентиляційні пристрої), автозаправних станціях, птахофабриках.

Шум в будівлях - виникає в житлових приміщеннях. Його джерелом можуть бути, наприклад, вентиляційні установки, ліфти, трансформатори, водопровідні установки, котельні та інше технічне обладнання будівлі, дороги та комунікації, промислові підприємства, громадські місця.

Для чого проводяться вимірювання шуму? 

Вимірювання шуму – це точні випробування рівня шуму в конкретному середовищі. Крім того, що заміри  шуму дозволяють контролювати утворені звуки, вони також дозволяють ідентифікувати джерела надмірного шуму. Це дозволяє усунути або зменшити їх до рівня, дозволеного правовими стандартами, і забезпечити найкращі акустичні умови. 

Лабораторія Компанії «Центр ЛТД» акредитована відповідно до вимог європейського стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2019 використовує програмні продукти для прогнозування рівнів шуму, акустичного навантаження навколо промислових підприємств на основі теоретичних або емпіричних даних та використовує в роботі українські ДСТУ-Н Б В.1.1-35:2013, ДСТУ-Н Б В.1.1-34:2013, ДСТУ-Н Б В.1.1-33:2013 та сучасні європейські стандарти, зокрема стандарт ISO 9613, що визначає аналітичний метод розрахунку ослаблення звуку в результаті атмосферного поглинання для різноманітних метеорологічних умов, коли звук із будь-якого джерела поширюється через атмосферу поза приміщенням. 

Лабораторія Компанії «Центр ЛТД» надає послуги за такими напрямками:

  • вимірювання та прогнозування шуму на будівельних майданчиках;
  • вимірювання та прогнозування шуму промислових підприємств;
  • вимірювання та прогнозування шуму в житлових будинках;
  • вимірювання та прогнозування шуму в офісних приміщеннях;
  • вимірювання шуму від автомобільних доріг, залізничних і трамвайних колій;
  • вимірювання шуму від різних типів машин і пристроїв;
  • розробка компенсаційних заходів щодо зменшення впливу акустичного навантаження.

Лабораторія проводить дослідження шуму на різних етапах діяльності підприємства:

Оцінка шуму на етапі проектування та будівництва.

Незважаючи на те, що етап будівництва обмежений у часі, шумове забруднення  часто є надзвичайно стресовим для мешканців сусідніх будівель.  Тому ретельне планування будівництва та супутнього шуму є важливим та дозволяє визначати час роботи будь-якого обладнання, а отже, допомагає визначити найбільш критичні умови.

Лабораторія Компанії «Центр ЛТД» допомагає оцінити шум у безпосередній близькості від будівельного майданчика та додаткове акустичне навантаження, що спричинений вантажівками, пов’язаними з будівництвом, які рухаються дорогами загального користування. 

Оцінка шуму на етапі експлуатації

Під час експлуатації  будь-якого виробничого об'єкта важливо підтримувати  нормативні рівні шуму у межах норми. Щоб ефективно впоратися з шумовим забрудненням будь-якого виробничого агрегату, об’єкту,   потрібно перевірити, чи потрібно вживати заходів, щоб не перевищувати нормативи шуму стосовно житлової забудови, а також чи шум на робочих місцях не перевищує допустимих значень, наведених у санітарних нормах ДСН 3.3.6.037-99 «Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку». Особливо важливо заздалегідь приймати відповідні заходи захисту від шуму, щоб не допустити негативних ризиків для діяльності підприємства.  

Дослідження шуму інженерами ТОВ «Компанії «Центр ЛТД» спрощує для Вас оцінку ризиків щодо перевищення рівня шуму, а також допомагає Вам спрогнозувати та зменшити акустичне навантаження, забезпечити здорове середовище проживання населення та  безпеку та здоров’я Ваших працівників.

Більше про послугу за посиланням: center-ltd.com.ua або за номером: +38 067 281 36 40. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ