Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дрогобич, Борислав і Трускавець для сталості цін на газ отримали 58 млн грн

Уряд скерував майже 58 мільйонів гривень місцевим бюджетам громад Дрогобицького району відшкодувань різниці між встановленим та ринковим тарифами на комунальні послуги.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це інформує пресслужба Дрогобицької райдержадміністрації.

Надходження цих коштів дозволило залишити, тарифи на тепло та гарячу воду для населення на рівні минулого опалювального сезону. Це результати виконання умов меморандуму  про врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальний період 2021-2022 років, напрацьований за дорученням Президента України Володимира Зеленського. 30 вересня Уряд, НАК «Нафтогаз» та Асоціація міст України підписали Меморандум, який гарантував, що місцева влада не підніматиме тарифів на тепло для населення до кінця опалювального сезону. Натомість Уряд мав відшкодувати територіальним громадам різницю між встановленим та ринковим тарифами на комунальні послуги.

Так, для Дрогобицької громади скерували 38 мільйонів 645 тисяч гривень, Бориславської – 16 мільйонів гривень, Трускавецької – 3 мільйони 129 тисяч гривень. 

Як повідомляють в управлінні розвитку територій та інфраструктури Дрогобицької РДА, у ще двох громадах району – Меденицькій та Східницькій відсутнє місцеве теплокомунерго, тому безпосередньо бюджетам цих громад державних відшкодувань не надійшло, але на ціну газу для населення це ніяк не впливає.

Для населення тарифи залишаються близькими до 8 грн./м³, а також Уряд виділив кошти для забезпечення пільговим газом муніципальних теплокомуненерго, щоб населення отримало опалення практично за цінами минулого року. Для незмінності тарифів у 2022 році держава передасть і спрямує місцевим бюджетам ПДФО розміром 4% та 13,44% паливного акцизу.

Нагадаємо, через різке підвищення ціни природнього газу на європейському ринку, нові рекорди ціна газу вдарила і на українському. Однак, для того, аби врегулювати ситуацію, за дорученням Президента Кабінет Міністрів, НАК «Нафтогаз України», Асоціація міст України і Палата місцевих влад Конгресу напрацювали Меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення не зростатимуть. Меморандум визначає ціну газу в «Нафтогаз Трейдинг» для бюджетних організацій на рівні 16,55 тис. гривень за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ і транспортування, напротивагу ринковій – 30-45 грн за кубометр газу. Для населення вартість газу залишається на тому ж рівні, що й минулого року.

Українська влада вжила низку системних заходів, щоб уникнути різкого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги на тлі подорожчання енергоресурсів у світі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ