Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Дві третини українців мають або хочуть мати субсидії

Близько 43% українців отримують субсидії для оплати комунальних послуг, ще майже чверть мають намір її оформити, 30% не отримують і не збираються оформляти, 3% - не визначились. Такими є результати дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у листопаді 2016 року.

Чим старші респонденти та чим нижчий рівень їх доходів, тим більше серед них тих, хто отримує субсидії. Мешканці села отримують субсидії відносно більше, ніж мешканці міст. Серед тих, хто не працює, більше отримують субсидію, ніж серед працюючих.

76% погодились з тезою, що теперішні комунальні тарифи продиктовані монополістами, які надають комунальні послуги, 68% вважають, що субсидії – це державна підтримка монополістів, які надають комунальні послуги. Разом з тим, дві третини погодились з тезою, що субсидії – це реальна допомога людям у сплаті комунальних послуг.

Половина згодні з тим, що теперішні комунальні тарифи це одна з вимог МВФ для отримання Україною позики. Третина опитаних згодні, що субсидії - це перекладання фінансового тягаря з бідніших людей на багатших, водночас трохи більше половини (55%) не погоджуються із цим. Тільки 8% вважають, що нові комунальні тарифи є економічно обґрунтованими, більшість (86%) не згодні з цим.

Цікаво, що серед опитаних, які вже отримують субсидії, вдвічі більше (84%) тих, котрі згодні з тим, що субсидії - це реальна допомога людям, ніж серед тих, хто не збирається їх оформляти (39%). 

Думки, що теперішні тарифи продиктовані «комунальними» монополістами та є наслідком вимог МВФ, переважають на Півдні та Сході. 

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. Терміни проведення: 10-17 листопада 2016 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ