Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Двоє біологів зі Львова рік проведуть в антарктичній експедиції

Національний антарктичний науковий центр затвердив склад української експедиції, яка протягом року працюватиме на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

Фото: shutterstock

Це буде 28-й склад експедиції, йдеться на сторінці Національного антарктичного наукового центру. 

Конкурсна комісія відібрала до основного складу 14 учасників, серед яких 9 вчених у галузі геофізики, метеорології, біології та 5 представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін.

У 28-й УАЕ порівну досвідчених полярників і новачків. Як зазначили у центрі, "таке співвідношення сприяє ефективній передачі досвіду зимування: проведення цілорічних наукових досліджень та забезпечення функціонування станції".

Очолить експедицію один з найдосвіченіших українських полярників, для якого це буде рекордна десята зимівля, – геофізик Богдан Гаврилюк.

«​Він був керівником 26-ї УАЕ, яка після успішного виконання всіх завдань повернулася в Україну вже після початку повномасштабної війни, навесні 2022-го. Прибувши додому, Богдан одразу став на захист України, вступивши до лав Прикордонної служби. Дотепер він виконував завдання на півночі України, зокрема в Чернігівській області, а зараз повертається до не менш важливої місії – цілий рік забезпечувати роботу станції «Академік Вернадський», – йдеться в дописі.

Ще одна особливість 28-ї УАЕ полягає в тому, що в ній буде троє учасників з попередньої, 27-ї УАЕ. Учені – біолог Сергій Глотов, геофізик Андрій Сопін і метеоролог Сергій Разумний – вирішили продовжувати свої дослідження на станції протягом наступного року та успішно пройшли конкурс. 

Нова експедиція складається суто з чоловіків. Цьогоріч на конкурс подалося лише 5 жінок (для порівняння: торік кандидаток було 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору.

"Сподіваємося отримати більшу кількість заявок від жінок у наступну експедицію, адже останні 4 роки вони завжди входили до складу зимівель", – додають у НАНЦ.

Зі Львова до 28-ї УАЕ долучиться Сергій Глотов (Державний природознавчий музей НАН України), який вже другий рік поспіль проведе на найпівденнішому форпості України, та вперше в Антарктиду відправиться Тарас Перетятко з Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ