Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Екоосвітяни закликають святкувати різдвяно-новорічні свята в екостилі

Екоосвітяни РЛП ʺВерхньодністровські Бескидиʺ закликають долучитися до збереження природи та святкувати різдвяно-новорічні свята в екостилі. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі ЛОДА.

Екоосвітяни парку пропонують 10 варіацій новорічних декорацій, які найменше несуть шкоди довкіллю:

10 місце. Найгірша з точки зору екологічності ялинка – це зрубане дерево без клейма і документів. Воно відноситься до браконьєрської вирубки, яка, в свою чергу, існує у двох видах. Перший – це знищення молодої хвої, висадженої 5-7 років тому, другий, коли браконьєр зрізає верхівку дорослої ялини чи сосни. Після цього дерево не може залишити повноцінне потомство, а обираючи найкращі ялинки, можна говорити про генетичну диверсію хвойних лісів та лісонасаджень. Та найстрашніший вид браконьєрства — це коли валиться 20-30-метрове дерево, зрізується верхівка, а решта залишається на снігу. Заради 1,5-2-метрової верхівки знищуються сотні дерев-велетнів.

9 місце. Посідає зрубане дерево з клеймом або чіпом. Трохи краще, ніж попередній варіант - жива ялинка, що зрубана браконьєрським способом. Незважаючи на те, що ці дерева вирощуються ʺспеціально для різдвяних ялинкових базарівʺ, але особливо екологічними їх не назвеш. Так чи інакше, для продажу обирають найкрасивіші деревця, і навіть якщо на них є відповідні документи, ліс, всеодно, страждає від масового вирубування молодої хвої.

8 місце Штучна пластикова ялинка. Це дуже і дуже неоднозначний варіант. З одного боку купується на багато років і не спричиняє знищення живих дерев, а з іншого – виробництво пластику є доволі шкідливим для довкілля і здоров’я людини.

7 місце. Штучна пластикова ялинка з міжнародним екологічним сертифікатом. Її знайти не легко, але потрібно цікавитись у продавців штучних ялинок про наявність документів, котрі підтверджують безпечність виробу для людей.

6 місце. Жива ялинка в горщику з розплідника. Такий варіант широко зараз рекламують та вважають за найбільш ʺзеленимʺ. Після свят таку ялинку можна висадити в землю, або повернути в розплідник.

5 місце. Композиція з хвойних гілок. Цей варіант вважають екологічним рішенням. Обламування нижніх гілок сосен і ялин не шкодить лісу. Адже у дорослих дерев нижнє гілля з часом відмирає. Так званий, різдвяний фітодизайн забезпечить вам гарний настрій і життя ялинці.

4 місце. Саморобна ʺялинкаʺ з вторинних матеріалів. Безперечний тренд останніх років – імпровізоване різдвяне дерево з усього, що є під рукою. Такі ялинки роблять з подушок, книжок, пляшок, шиють, малюють на стінах і підвішують до стелі.

3 місце. Композиція з соломи, Дідух. Традиційне рішення в етно-стилі. Солома є відтворюваним ресурсом, який в нашій країні ще мало використовується. Дідух, зроблений з натуральних матеріалів, повністю розкладається в природі.

2 місце. Жива араукарія в горщику, що залишається в приміщенні протягом року. Екзотичне реліктове дерево араукарія – чудовий замінник ялинки. Араукарія швидко росте, не потребує спеціального догляду і має приємну темно-зелену м’яку ʺхвоюʺ. Купивши її одного разу, ви раз і назавжди вирішите питання ялинки на Різдво.

1 місце. Ялинка, що росте на подвір’ї – 100% екологічний варіант. Посадіть ялинку чи інше хвойне дерево у дворі приватного чи багатоповерхового будинку. Як альтернативний варіант, таке дерево можна прикрасити не іграшками, а годівничками і кульками з кормом для птахів.

нагадаємо, як писало Гал-інфо, на Львівщині проводять рейди в місцях стихійної торгівлі ялинками.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ