Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерт: через дії Митного союзу цукрова галузь України може збанкрутувати

Обмеження чи заборона постачання українського цукру до країн - членів Митного союзу може спричинити банкрутство вітчизняної цукропереробної галузі.

Про це в коментарі Тижню заявив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Експерт назвав нецивілізованим, некультурним, грубим проявом щодо України дії Асоціації виробників цукру Митного союзу, які вимагають від Євразійської економічної комісії (ЄЕК) вжити заходів для того, щоб запобігти постачанню цукру з України за зниженими цінами.

Він зауважив, що Росія є не лише членом Митного союзу, а і майже стала членом Світової організації торгівлі (СОТ), і таке обмеження, якщо буде здійснене, суперечитиме правилам перебування країни в СОТ. За правилами і нормами цієї організації, каже експерт, жодна зі сторін, які підписали відповідні угоди, не можуть діяти в односторонньому порядку, якщо така дія не узгоджена.

«Якщо сторона обмежує постачання продукції митними, санітарними чи іншими способами, інша сторона мала би звертатися до арбітражних структур СОТ з відповідними скаргами. Цим має займатися уряд. Рішення СОТ мають обов'язковий характер», – пояснив експерт.

За словами Ланового, підприємства української переробної галузі можуть суттєво постраждати, якщо обмеження чи заборона продажів до країн Митного союзу буде введена.

«У нас вироблено 2,5 млн тонн цукру, з яких для внутрішнього ринку потрібно менше 1 млн тонн. Решта експортується. Заборона може спричинити серйозний обвал у галузі. Для переробної галузі буде банкрутство. Тому що підприємства не зможуть сплатити за кредитами, які понабирали. За цивілізованими нормами такі підприємства визнають банкрутами», – пояснив він.

Експерт також додав, що подібних ринків як у Росії, Казахстані та Білорусі, в України немає. У доступі до них діють квоти різного типу, до того ж ринки уже поділені. «Ми могли би Китаю продавати наш цукор, але цей ринок потрібно ще завоювати», – сказав він.

«Буряковий цукор у світі практично не виробляється. І в Росії, і в Казахстані, в Азії загалом виробляють тростинний цукор. Ми з погляду якості фаворити. Але Росії потрібно зменшити наші потужності. Ми можемо виробляти і 5 млн тонн, а значить буде здешевлення продукції. От вони в цьому і не зацікавлені», – додав він.

Нагадаємо, у лютому Росія вилучила з обігу і призупинила ввезення сирів сімох українських виробників. Разом з тим Україна 29 лютого призупинила ввезення молочної продукції, а також тварин, вразливих до африканської чуми, продукції та сировини з них із Білорусі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ