Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Експрес-допомога: як покращити стан подразненої чутливої шкіри

Шкіра реагує на вітер, мороз, нові косметичні засоби чи продукти свербінням, лущенням, печінням і почервонінням? Найімовірніше, йдеться про підвищену чутливість, яка провокує подразнення та дискомфорт. Цей стан характерний для всіх типів шкіри, зокрема жирної, якщо надмірна активність сальних залоз супроводжується акне. Чи можна мінімізувати подразнення та покращити стан у разі підвищеної чутливості? Так, якщо дотримуватися деяких важливих рекомендацій і підбирати правильні засоби для догляду.

Чому шкіра стає чутливою та подразненою?

Для деяких людей підвищена чутливість — вроджена особливість, яка проявляється з дитинства або в дорослому віці під впливом несприятливих зовнішніх чинників, наприклад, смогу, викидів в атмосферу шкідливих відходів виробництва.

Іноді вона має тимчасовий характер і виникає через агресивні косметичні процедури. Так, кислотні пілінги підвищують поріг чутливості шкіри. Але після відновлення рогового шару та гідроліпідної мантії неприємні відчуття зменшуються. Гіперчутливість шкіри може розвиватися і через вегетаріанство чи веганство. Це наслідок нестачі важливих для захисного бар’єра нутрієнтів, які містяться в їжі тваринного походження.

6422e9c49835c.png

Як правильно доглядати за чутливою шкірою?

Для догляду за чутливою шкірою треба використовувати спеціальні ефективні засоби, наприклад, із серії La Roche-Posay Cicaplast. Особливу увагу приділяйте очищенню, адже на чутливу шкіру впливають такі несприятливі чинники:

  • викиди заводів, вихлопні гази (провокують запалення);
  • оксидативний стрес (сприяє накопиченню вільних радикалів);
  • ультрафіолетове випромінювання (спричиняє гіперпігментацію, фотопошкодження, купероз).

Тому очищати чутливу шкіру треба так, щоб усунути сліди агресивної дії і водночас не пошкодити гідроліпідний бар’єр. Хороший варіант очищення — міцелярна вода та м’яке молочко. Запам’ятайте, що використовувати щітки, спонжі, жорсткі серветки для вмивання заборонено: вони можуть травмувати чутливу шкіру.

6422e9c41b096.png

Як знизити подразнення чутливої шкіри, після того як вона відреагувала на зовнішні чинники? Можна використовувати такі заспокійливі засоби:

  • флюїди;
  • гелі;
  • термальну воду.

Вони заспокоюють, забезпечують відчуття комфорту, знижують чутливість.

Під час вибору крему обов’язково вивчайте склад. У ньому не має бути ефірних олій, фталатів, парабенів, спирту та інших компонентів, які провокують алергію. Що стосується засобів додаткового захисту, із чутливою шкірою «подружаться» антиоксидантні та заспокійливі сироватки.

Декілька важливих моментів про взаємодію косметики та чутливої шкіри

Рум’яна, тональна основа, консилер, пудра — усі ці засоби дають змогу створити ефектний макіяж, але можуть негативно вплинути на стан чутливої шкіри. Тому декоративну косметику бажано вибирати, виходячи з рекомендацій дерматолога. Рекомендуємо звернути увагу на продукцію з маркуванням «для шкіри, схильної до алергії», «для чутливої шкіри». Не використовуйте засоби зі щільною та жирною консистенцією або ті, що містять косметичні олії. Вони створюють на поверхні шкіри жирну плівку, що порушує гідробаланс.

6422e9c48e7d5.png

І ще кілька важливих моментів про догляд за чутливою подразненою шкірою, які треба знати.

  • Чим менше, тим краще. Цей принцип стосується правил нанесення косметики. Товстий шар крему може спричинити алергію, адже формула таких засобів наповнена багатьма активними компонентами.
  • Усе, у чого минув термін придатності, — у смітник. Коли косметика виходить із терміну придатності, її позитивні властивості знижуються. У гру вступають бактерії, які руйнують активні компоненти засобів і можуть спричинити реакцію на чутливу шкіру.
  • SPF має бути високим. В ідеалі — SPF 30 і вище. Це запобігає кропивниці, сонячним опікам і знижує ризик неприємних відчуттів.

І, нарешті, пам’ятайте: навіть перевірені засоби можуть підвести та спровокувати алергію. Тому обов’язково консультуйтеся з фахівцями щодо особливостей догляду за чутливою шкірою. Так вдасться уникнути поширених помилок і насолодитися відчуттям комфорту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ