З початку року у Львівській області показники захворюваності на ентеровірусну (кишкову) інфекцію зросли в 1,2 рази порівняно з минулорічними. Водночас захворюваність на серозні менінгіти знизилась в 3 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відтак, ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, у чому небезпека ротавірусних інфекцій і як профілактувати такі інфекції. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.
Зокрема, у Львівській області зареєстровано 245 випадків ентеровірусних інфекцій (інт.пок. 9,71), тоді як минулого року – 189 (інт.пок. 7,49), серед дітей – 189 випадків проти 152. Найвищі показники захворюваності є у Львові: зареєстровано – 177 випадків (з них серед дітей 134), тоді як за аналогічний період минулого року – 141 (з них 116 дітей).
Водночас, за 9 місяців 2016 року захворюваність на серозні менінгіти знизилась в 3 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року: зареєстровано 30 випадків (інт. пок. 1,18) з них 20 дітей, тоді як минулоріч – 92 (інт.пок. 3,64) з них 55 дітей. З початку року найвищі показники захворюваності зареєстровані у Львові – 16 випадків, з них 12 серед дітей.
Ентеровірусні хвороби – гострі інфекційні захворювання вірусної етіології, які спричиняються вірусами Коксакі і ЕСНО.
Ентеровірусна інфекція характеризується різноманітністю клінічних форм. Зокрема, ураженням центральної нервової системи, м’язів, міокарду, висипаннями на шкірі. Клінічно ентеровірусна інфекція проявляється можливими серозними виділеннями з носа, кашлем, підвищенням температури тіла, гіперемією слизових оболонок та шлунково-кишковими розладами: болем у животі, проносом, іноді з домішками слизу.
Захворюваність характеризується значною поширеністю, реєструється впродовж року поодинокими випадками з підвищеним рівнем захворюваності в літньо-осінній період року. Хворіють діти і особи молодого віку.
Джерелом інфекції при ентеровірусній інфекції можуть бути як хворі люди, так і вірусоносії.
Механізм передачі інфекції – фекально-оральний, через брудні руки, забруднені предмети побуту, воду, продукти харчування. Можливий повітряно-краплинний механізм передачі інфекції через повітря.
Ентеровіруси стійкі до ефіру, 70% етилового спирту, 5% лізолу, заморожування, проте інактивуються при обробці 0,3 % розчину формаліну, хлорвмісними дезінфікуючими засобами, при нагріванні, висушуванні, під дією ультрафіолетового опромінення.
Розповсюдженню ентеровірусних захворювань насамперед сприяють недотримання правил особистої гігієни, еміграційні процеси, низький соціальний рівень населення, незадовільний санітарно-гігієнічний стан територій.
Щоб запобігти інфікуванню ентеровірусною інфекцією необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема: ретельно мити руки, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських місць, туалету, змінювати постіль, рушники, стежити за чистотою одягу;
- проводити вологе прибирання та провітрювати приміщення;
- мити кухонний посуд гарячою водою;
- купатись винятково у відведених для цього місцях, при купанні уникати можливості потрапляння води у рот;
- вживати лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті та оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
- для пиття вживати кип’ячену або бутильовану воду.