Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Естонія на ділі показала своє ставлення до України - Квурт

Посол Естонії в Україні Герт Антсу відвідав Історико-краєзнавчий музей у м. Винники, де зберігають Меч Вікінга. Саме завдяки позиції Естонії та естонським митникам унікальний 1000-літній експонат повернувся в Україну. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook мер Винник Володимир Квурт.

Міський голова Винник Володимир Квурт та директор КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» Ігор Тимець ознайомили Посла Естонії із експозицією в музеї і подякували за сприяння у тому, що головний експонат унікальної виставки «Врятовані скарби України» – Меч вікінга повернувся в Україну.

"Ми безперечно вдячні за те, що зробила ця країна для нас, зберігши і повергувши унікальну знахідку українцям, незважаючи на всі непорозуміння, які могли виникнути з Росією. Естонія реально на ділі показала своє ставлення до України і повагу до нашої історії, пам'яті. А візит посла засвідчує, що пам'ятка знаходиться на своєму місці, належно відреставрована і належно зберігається", - наголосив міський голова Володимир Квурт.

Меч виявили у контрабандистів на естонсько-російському кордоні три роки тому. За словами Посла Естонії, повернути Меч українцям було непросто, оскільки на артефакт претендувала Росія.

"Цей меч з України, і він мав повернутись в Україну - такою була наша позиція. Як я чув, повернути знахідку у вашу країну не було легко: Росія бажала, аби артефакт був у них. Я дуже радий був вперше бачити цей меч. Це навіть сюрприз, що він у такому хорошому стані. Радий, що місцеві мешканці та гості Львова можуть його тут побачити", - розповів Посол Естонії в Україні Герт Антсу.

Візит Посла Естонії до комунального закладу ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" у Винниках відбувся за сприяння першого заступника голови Львівської обласної ради Андрія Білоуса.

Нагадаємо, раритет каролінгського типу - Меч Вікінга, якому понад 1000 років, знайшли на території Львівської області та нелегально вивезли за межі України у 2016 році. Естонські митники затримали зловмисників і вилучили артефакт. Згодом після тривалого розслідування та реставрації, меч привезли до Винник у березні цього року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ