Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Естонія перейшла на євро

Естонія з 1 січня вступила в зону євро, перейшовши на спільну європейську валюту й відмовившись від національної грошової одиниці, естонської крони, яка була відновлена в країні 1992 року після відновлення її незалежності.

Банкомати в Естонії від новорічної півночі видають уже євро.

Естонськими кронами можна буде розраховуватися ще два тижні, але здачу мають давати вже у євро.

Влада Естонії сприймає перехід на євро з ентузіазмом. Мешканці країни за своїм ставленням до євро поділилися приблизно навпіл: нещодавне опитування, замовлене урядом, засвідчило 54 відсотки підтримки європейської валюти, а опитування, здійснене на замовлення супротивників євро, свідчить, що саме таких супротивників 53 відсотки.

Серед вигод називають, зокрема, перехід на гроші, якими користуються тепер уже 17 країн-членів зони євро, що усуває необхідність обмінів валюти і дає заощадження на банківських зборах на такі операції.

Серед недоліків – загальна нестабільність у зоні євро останнім часом посеред фінансових криз у кількох її членах і побоювання про зростання цін після переходу на євро. Наприклад, вартість квитка на транспорт у Таллінні чи гамбургера, 15 крон, перераховується в 95 євроцентів, але вважають, що вже найближчим часом вона зросте до цілого 1 євро, передає Радіо Свобода.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ