Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фахівці ДАЗВ пройшли навчання в Іспанії

Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
Фото: ДАЗВ
1/4
В Іспанії українські інструктори пройшли навчання зі зняття АЕС з експлуатації та поводження з РАВ

Як повідомляють на Facebook-сторінці Державного агентства України з управління зоною відчуження, фахівці ДАЗВ та інструктори навчальних центрів, що належать до сфери управління Агентства, пройшли в Іспанії перший етап пілотних навчань зі зняття АЕС з експлуатації, реабілітації територій та поводження з радіоактивними відходами (РАВ). Навчання відбулися у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги щодо удосконалення національної системи підготовки персоналу у цих сферах.

За словами т.в.о. Голови ДАЗВ Володимира Фещенка, перед Агентством та підприємствами сфери його управління стоїть надзвичайно складний виклик – зняття з експлуатації Чорнобильської станції, реабілітація територій, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на IV енергоблоці, та поводження з радіоактивними відходами. Щоб приймати виважені, обдумані та ефективні рішення для вирішення стратегічних завдань потрібно постійно вивчати світовий досвід та сучасні технології.

"Для забезпечення підготовки висококваліфікованих кадрів для роботи під час зняття з експлуатації об’єктів АЕС та на підприємствах системи поводження з РАВ необхідно, перш за все, підвищувати кваліфікацію викладацького складу і якість навчання. Інструктори – важливий елемент системи профільної освіти і мають володіти сучасними, практичними знаннями у своїх галузях", – повідомила начальниця відділу з питань Чорнобильської АЕС та поводження з відпрацьованим ядерним паливом ДАЗВ Марія Вербило.

У рамках навчання учасники відвідували лекції та семінари, а також здійснили технічні візити на низку об’єктів. На майданчиках "Jose Cabrera NPP" та "Vandellos NPP" вони ознайомились з підходами і досвідом Іспанії зі зняття з експлуатації енергоблоків АЕС, а на майданчику "Ciemat" – з реабілітацією територій після радіоактивного забруднення. Крім того, фахівці відвідали сховище РАВ "El Cabril".

Другий етап навчань має відбутися у листопаді 2019 року у місті Славутич після необхідного доопрацювання навчально-методичних матеріалів.

Довідково:

Загальною метою проєкту є підвищення безпеки робіт із зняття АЕС з експлуатації, поводження з РАВ і ВЯП і реабілітації забруднених радіонуклідами територій за допомогою вдосконалення системи підготовки персоналу на всіх рівнях.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, за підтримки ЄС на ЧАЕС створили нову установку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ