Фермерів Львівщини закликають дотримуватися заходів безпеки та законодавства про безпечність харчових продуктів задля недопущення АЧС. Про це повідомляють у прес-службі Львівської ОДА.
Африканська чума свиней (АЧС) — це інфекційне вірусне захворювання свиней (диких і свійських), що характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму господарств, які утримують та вирощують свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
Зокрема, щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:
- утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
- не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.
Нагадаємо, що ця хвороба не є небезпечною для людини, але разом з тим є дуже заразною для домашніх та диких свиней. У випадку підозри на захворювання африканської чуми свиней у вашому господарстві обов’язково необхідно повідомити ветеринарного лікаря. Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність на переробних та забійних підприємствах рекомендують неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства про безпечність харчових продуктів та посилити всі заходи безпеки, щоб запобігти поширенню АЧС на території України.