Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фейки про призов громадян України на строкову військову службу восени 2018 року

Прес-служба Сухопутних військ ЗС України інформує:

Відповідно до Указу Президента України у жовтні – грудні 2018 року проводиться призов громадян України на строкову військову службу, який в цьому році продовжено на один місяць у зв’язку із збільшенням кількості призовників для комплектування Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та для якісного відбору майбутних захісників Батьківщини.

Хоча призов на строкову вже майже завершено, все одно в деяких ЗМІ та на форумах в соціальних мережах розповсюджуються фейкова інформація з посиланням на так званих “військових експертів” і не існуючих представників Генерального штабу Збройних Сил України, яка зовсім не відповідає дійсності або є результатом бурхливої та нездорової фантазії.

Часто-густо в соціальних мережах та на сторінках інтернет видань висвітлюють фото військових у громадських місцях та підписують, що нібито військові комісаріати проводять облави і «крадуть» людей прямо на вулицях.

До речі, стосовно повістки та облав – згідно частини восьмої статті 15 Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу" (Закон) після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову, у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову.

А відповідно до частини десятої цієї ж статті Закону, у разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

Також у частині третій статті 38 Закону чітко написано, що органи Національної поліції за поданням військових комісаріатів та органів місцевого самоврядування проводять розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку. А також повинні виявляти громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку.

Тож, вищезаначені фейкові повідомлення у ЗМІ та соцмережах робляться або на замовлення противників відбудови Збройних Сил України або для саморекламування та ніяк не для підвищення іміджу військовослужбовця, як захисника своєї держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ