Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фінальна крапка у справі ділянки на Широкій в селищі Брюховичі під Львовом

Нагадаємо, ще в 90-х на Широкій, 2 у Брюховичах розпочали будівництво школи, яке не завершили. Згідно із рішеннями посадовців (які приймала тодішня влада селища) школу мали будувати в іншому місці. Ну а довгобуд досить таки цікаво перейшов у приватні руки.
Завершення діяльності робочої групи щодо ділянки на Широкій, 2 у Брюховичах

За кілька тижнів до своєї ліквідації чотири роки тому Брюховицька селищна рада передала цю ділянку у постійне користування ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни "Львівська здравниця"». Недобуд же ж школи списали з балансу. У жовтні того ж року вище згадана ГО отримала містобудівні умови та обмеження на будівництво масштабного комплексу із житлом і торговим центром, у якому центр реабілітації мав займати лише 500 кв. м. Дозвіл на будівництво видала Державна інспекція архітектури і містобудування у столиці, без відома міста Львова. Натомість Львівська міська рада, яка отримала це конфліктне будівництво у спадок, створила робочу групу, що мала би знайти шляхи виходу із цієї ситуації. Уже завершили діяльність, висновки мають подати до міського голови. 

Водночас позиція міста така: забудовник офіційними документами прогарантуває, що тут буде готель. «Можемо піти двома шляхами. Перший – даємо цю справу на відкуп судових інстанцій. І тоді може бути два результати: один – ми виграємо, земельну ділянку повертають у власність міста і ми приймаємо ті рішення, які вважаємо за потрібне. Або ми програємо – і тоді забудовник будує те, що вважає за потрібне. І ми на це не впливаємо», - каже заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач. «Ми подавали разів 8 клопотання про забезпечення, ніхто, крім нас, цього не робив. І все було скасовано, в нас навіть було забезпечення кримінального провадження, воно було скасовано апеляційним судом», - повідомила керівник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич. А щоби отримати нові містобуди, піде ще 2-3 роки, сказав головний архітектор Львова Антон Коломєйцев. 

На ділянці, попри усі чутки про будування житла, буде таки готельний комплекс і реабілітаційний центр. У цьому вкотре запевнив очільник компанії «Сенсар» Марк Марченко. Він заявив, що враховуючи інтереси громади і вже рік нічого не будують: «Ми за час робочої групи пішли на великі поступки. Ми залучити готельного оператора, змінений концепт під «Рібас», вони готові працювати. Сьогодні ми вже змінюємо другу чергу проєкту, коригуємо, вносимо басейн. За якийсь час це будемо готові презентувати публічно. Тобто це не просто плани на словах, ми вже це робимо. Все, що просила громада, ми виконали». 

Був присутній на зустрічі онлайн гендиректор компанії Ribas Hotels Group Артур Лупашко. Раніше готельєри офіційно передали договір на управління готельним комплексом у Львівську міську раду. «В нас і в Україні, і на Балі, і в Катовіце будуються більше 20 кондоготелів. І на чому важливо наголосити. Наша компанія має дуже жорсткі вимоги до проєктування. І юридична складова цих побудови проєктів така. Якщо допускати, що в готелях можуть жити люди на постійній основі – готель як підприємство буде неефективний і він не зможе працювати. Змішуються потоки людей, які живуть, людей, які приїжджають на певний період, приїхали відпочити. Є такі приклади неуспішні. «Рібас» такими проєктами не займався, не займається і не буде займатися. Бо це комерційно не вигідно», - розповів Лупашко. І додав: проєкт принесе робочі місця – одне на кожен номер у готелі. 

«Я бачу одну річ позитивну – забудовник не будує, бо хоче домовитись. Якщо ми як громада хочемо заговорити питання, щоб він плюнув і за допомогою юристів пішов будувати… Ми підемо на барикади, але він у законний спосіб захищає свій бізнес. Людина прийшла, хоче домовлятися. А ми у відповідь давай його бити? Що робимо?» - висловив свою позицію Петро Адамик, депутат Львівської міської ради. І додав: «Досліджувати законність рішень мають правоохоронці, прокурори, журналісти-розслідувачі. Це їхня робота. Ми ж маємо приймати рішення, виходячи з інтересів громади. Я вважаю, що зараз інтерес громади – отримати хоч щось. Я маю право на таку думку. Ми не можемо створити робочу групу і заговорити питання до неможливості». Членкиня робочої групи, депутатка Львівської міської ради Надія Шелестак вважає так: «Я розумію всю абсурдність ситуації, в яку потрапив забудовник. Я як людина, яка має розуміння бізнесу, абсолютно щиро співчуваю за цю справу. Але ми представники громади і маємо приймати рішення, виходячи з інтересів громади. Якщо виходити з математичної історії, то 3 тисячі квадратів, ремонт, обладнання... Якщо би ми виставляли цю ділянку на аукціон, я не знаю, чи ми би як місто отримали більшу ціну. Якщо ми будемо погоджуватись на цей компроміс, нам потрібні гарантії для міста, що це буде виконано». 

Нагадаємо, що посадовці й депутати Львівської міськради, мешканці Брюховичів та представники компанії-забудовника разом провели чимало засідань за 10 місяців. Забудовник запевнив: на Широкій у Брюховичах житла не буде. Водночас девелопер зобов’язується збудувати повноцінний реабілітаційний центр для військовослужбовців на три тисячі квадратних метрів, цей заклад SENSAR Development безкоштовно з ремонтами та всім потрібним обладнанням віддає Львову у власність. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ