Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Фонд держмайна: Дрогобицьку солеварню не приватизують

Як повідомили Гал-інфо 9 квітня у прес-службі ЛОДА, таку відповідь на звернення Народних депутатів Верховної Ради України надав Фонд держмайна України.
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА
Фото: Львівська ОДА

“Державне підприємство “Солевиварювальний Дрогобицький Завод” НЕ включено до переліку об‘єктів великої приватизації державної власності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.01.2019 №36-р та НЕ включено до переліку об‘єктів, що підлягають приватизації в 2020 році. 

Солевиварювальний Дрогобицький завод НЕ є об‘єктом безоплатної передачі у комунальну власність", - йдеться у відповіді Фонду держмайна.

Інформація про приватизацію Дрогобицького солеварного заводу, який працює понад 700 років та вважається найстарішим діючим підприємством в Україні та Східній Європі, з’явилася в листопаді минулого року. Тоді на сполох забили всі: і громада Дрогобича, і журналісти. 

“У грудні депутати Львівської обласної ради звернулися до Уряду з проханням скасувати можливість приватизації Дрогобицької солеварні. І я також звернувся до депутата від округу Ореста Саламахи і Ростислава Тістика. Треба розуміти, що Дрогобич всю свою концепцію туристично-культурного розвитку розбудовує довкола гасла “Дрогобич - у ньому вся сіль”. Допустити зникнення чи зміну такого важливого об’єкта ми не мали права. В лютому, у відповідь на запит Фонду держмайна та на доручення прем’єра, ми ще раз звернулися до Уряду від Львівської ОДА та департаменту архітектури. Описали культурно-історичну цінність об’єкта та просили не передавати солеварню під приватизацію. Тож нині маємо спільну перемогу, за яку хочу подякувати всім, хто долучився”, - каже заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Це - тільки початок, зазначає управлінець. На думку Юрія Холода, тепер всі разом - і влада, і архітектори, і громада - мають працювати над тим, щоб напрацювати всю необхідну документацію для Дрогобицької солеварні, закріпити її статус у держреєстрі пам’яток, доопрацювати і втілити, знайшовши кошти, сучасну концепцію розвитку цього унікального об’єкта.

Нагадаємо, у лютневому листі Львівська обласна державна адміністрація та її Департамент архітектури і розвитку містобудування писали уряду: “Комплекс споруд Дрогобицького солеварного заводу є пам’яткою архітектури місцевого значення від 1991 року та перебуває в межах охоронних зон двох пам’яток архітектури національного значення – Церкви Воздвиження Чесного Хреста та Церкви Святого Юра (поч. ХVІ ст., 1678 р.), що внесена до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Відповідно, забороняється реконструкція, будівництво, земляні роботи і впорядкування територій, що порушують засади збереження пам’ятки та традиційного характеру її середовища. Відповідно, забороняється реконструкція, будівництво, земляні роботи і впорядкування територій, що порушують засади збереження пам’ятки та традиційного характеру її середовища”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ