Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львів - лідер з залучення коштів від малої приватизації 2023 року

За підсумками 2023 року щорічний рейтинг міст Прозорро.Продажі очолили Золотоноша Черкаської області, Балта в Одеській області та Київ.

Загалом до рейтингу потрапили 26 міст, які найактивніше реалізовували свої активи на Прозорро.Продажі у 2023 році. Сумарний дохід громад, що потрапили до цьогорічного рейтингу, склав майже один мільярд гривень. 

“Органи місцевого самоврядування сьогодні — це драйвери змін на місцях, багато з яких активно долучаються до запроваджених міністерством програм, спрямованих на розвиток бізнесу. Водночас у громад є ще й великий потенціал, який вони можуть реалізувати самостійно, успішно продаючи та здаючи в оренду комунальну нерухомість та землі через Прозорро.Продажі. Державні онлайн-аукціони у 2023 році допомогли заробити до місцевих бюджетів щонайменше 1.6 млрд гривень. Це приклад того, як підвищення спроможності кожного окремого міста чи селища наближає нас до відновлення економіки країни загалом”, — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев. 

“У порівнянні з першим роком повномасштабного вторгнення у 2023 році ще кілька десятків міст повернулися до реалізації активів через державні онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Загалом у 2023 році з системою працювали 334 територіальні громади, які оголосили понад 7.3 тисячі успішних торгів з малої приватизації, оренди комунального майна та здачі в оренду й продажу земель. І це можливість для громад самостійно генерувати надходження до своїх бюджетів й залучати бізнес, який викуповує та бере в оренду комунальні активи”, — додав Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі. 

Органи місцевого самоврядування в Золотоноші успішно провели минулого року 61 аукціон із 78 оголошених. Завдяки онлайн-аукціонам місцевий бюджет отримав майже 1.9 млн гривень. 168 успішних торгів принесли Балті понад 23.3 млн гривень. А столичний бюджет у 2023 році поповнився на понад 141.4 млн гривень за підсумками майже пів тисячі аукціонів.

До першої п’ятірки міст із найвищою ефективністю управління майном через онлайн-аукціони потрапили також Луцьк та Лубни. Міські бюджети заробили понад 12.5 млн та майже 4.8 млн гривень відповідно від реалізації комунальних активів.

До топ-10 міст за підсумками 2023 року також увійшли Чернівці, Дніпро, Тернопіль, Львів та Кременчук.

Львів, який посів 9-ту сходинку, за результатами минулого року залучив найбільше коштів у системі серед усіх міст. Мала приватизація, оренда та земля принесли до його бюджету майже 160.4 млн гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ