Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Франція домовляється із Швейцарією про реекспорт зброї до України

Наразі Федеральна рада Швейцарії може дозволити реекспорт виробленої в країні зброї лише у виняткових випадках

Фото: Depositphotos

Франція розраховує на успіх переговорів щодо реекспорту зброї для України, поважаючи нейтральний статус Швейцарської конфедерації.

Про це заявив президент Франції Емманюель Макрон у ході візиту до Швейцарії, пише Укрінформ.

«Я поважаю нейтральний статус Швейцарії та водночас її чітку дипломатичну позицію підтримки України. Щодо тих дебатів, які існують, то мова іде не про експорт, а саме про реекспорт, і Франція відкрита для такої співпраці», - сказав Макрон, відповідаючи на запитання журналістів на спільній пресконференції за участі президента Швейцарії Алена Берсе у Берні.

Він відзначив, що оптимістично налаштований щодо переговорів, які тривають та які дозволять водночас поєднати нейтральність Швейцарії та її здатність реекспортувати.

За його словами, наша підтримка спільна України це необхідність і геополітичний принцип. «Вона не повинна слабшати, попри інші конфлікти, зокрема на Близькому Сході. Як ми вже давно визнали, Росія не повинна перемогти в цій війні», - наголосив президент Франції.

Макрон також висловив сподівання, що Швейцарія активізує свою співпрацю з НАТО в галузі оборони.

 «Я вірю в європейський суверенітет. Ми не можемо говорити про Європу чи відповідати на її виклики, якщо дозволимо їй залежати від інших», - підкреслив Макрон під час зустрічі зі студентами університету Лозанни, яка відбулась наприкінці візиту. 

Як повідомлялось, у червні 2023 року у Швейцарії провалили закон про реекспорт зброї в Україну. Нижня палата парламенту Швейцарії - Національна рада - відхилила законопроєкт, відомий як "Lex Ukraine", який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва. 

Наразі Федеральна рада Швейцарії може дозволити реекспорт виробленої в країні зброї лише у виняткових випадках, наприклад якщо Рада Безпеки ООН засудить війну Росії проти України. Однак цей варіант виключений, оскільки РФ має в Радбезі ООН право вето.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ