Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

МЗС України висловлює розчарування підтримкою Швейцарією "Китайсько-бразильського консенсусу"

Міністерство закордонних справ України висловило глибоке розчарування рішенням Швейцарії підтримати так званий "Китайсько-бразильський консенсус з 6 пунктів".

Це рішення викликало подив української сторони, особливо з огляду на нещодавню співпрацю між Україною та Швейцарією у проведенні Першого Глобального Саміту миру в Бюргенштоці.

У своїй заяві МЗС України нагадало про два ключові принципи, на яких мають базуватися всі мирні ініціативи щодо України:

"Нічого про Україну без України" - будь-які рішення щодо майбутнього України мають прийматися за її участі.

Пропозиції повинні ґрунтуватися на Статуті ООН та включати повагу до суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Українська сторона підкреслила, що Формула миру Президента Володимира Зеленського є єдиним прийнятним шляхом до всеохоплюючого, справедливого та сталого миру. МЗС наголосило на відсутності потреби у створенні додаткових форматів для обговорення шляхів досягнення миру, оскільки Формула миру вже надає необхідний інструментарій та платформи для цього.

Міністерство також застерегло, що будь-які ініціативи, які не містять чіткого посилання на Статут ООН та не гарантують повного відновлення територіальної цілісності України, є неприйнятними. Такі "мирні ініціативи" розглядаються як такі, що створюють ілюзію діалогу, в той час як агресор продовжує свої злочинні дії.

На завершення МЗС України закликало Швейцарію та інші країни, які підтримують міжнародне право, уникати участі в ініціативах, що можуть ускладнити процес досягнення справедливого миру для України. Особливо наголошується на неприйнятності підтримки ініціатив, які не визнають факту неспровокованої збройної агресії Росії проти України або пропонують деескалацію за рахунок суверенітету та територій України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ