Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Франція допоможе Україні реформувати сферу раннього втручання для дітей

Франція допоможе Україні реформувати сферу раннього втручання для дітей. Про це Гал-інфо повідомили в Представництві Європейського Союзу в Україні.

17 жовтня 2017 року Французька агенція міжнародної технічної експертизи «Експертиз Франс» та Міністерство соціальної політики України (МСП) розпочали новий дворічний проект Європейського Союзу Twinning «Підтримка органів влади України в розробці законодавчих та адміністративних засад для запровадження системи раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю і дітей, які мають ризик отримати інвалідність». Проект фінансує Європейський Союз та реалізує «Експертиз Франс».

«Ми раді підтримати МСП у реформуванні сфери раннього втручання, але ми не починаємо роботу з нуля», - заявив на прес-конференції Андрій Третьяк, лідер проекту Twinning та керівник відділу соціального захисту «Експертиз Франс».

Валерій Сушкевич, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, нагадав, що представники громадянського суспільства України вже понад 10 років працюють з системою раннього втручання, оскільки кількість дітей з інвалідністю за останні роки зросла, тоді як кількість новонароджених значно зменшилась.

Проект Twinning допомагає українському уряду у створенні законодавчої та адміністративної бази, щоб впровадити систему раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю або з ризиком інвалідності. Основні завдання проекту: перегляд існуючої правової бази, розробка нової системи надання послуг з раннього втручання, розробка базового стандарту та розрахунку вартості послуг та підготовка системи звітування, моніторингу та оцінки ефективності послуг раннього втручання в Україні.

Хуана Мера-Кабелло, перший радник, керівник відділу Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток Представництва ЄС в Україні, зазначила: «Діти ‒ найцінніший капітал кожного суспільства, з ними потрібно поводитися належним чином та надавати реабілітаційні послуги, якщо в цьому є потреба. І ми хочемо, щоб діти мали можливість досягти успіху вже на початку свого життя. Я ціную, що українська влада розпочала цю реформу, і ЄС радий підтримати Україну в цьому».

Алексіс Рінкенбах, голова офісу європейських та міжнародних справ Генерального управління з питань соціальної єдності Міністерства солідарності та охорони здоров'я Франції, пояснив: «Ми розділяємо ці вимоги, оскільки особи з інвалідністю потребують інклюзії в суспільство на кожному етапі свого життя. Франція нещодавно розробила нову політику щодо лікування осіб з інвалідністю як суб'єкта прав, а не об'єкта піклування».

Маргарита Кропівницька, заступник директора департаменту аналітичного та організаційного забезпечення керівництва Мінсоцполітики і радник проекту Twinning, зазначила: «Ми об’єднали зусилля з представниками різних країн та організацій задля впровадження і функціонування системи раннього втручання, аби забезпечити належним супроводом кожну дитину, яка має інвалідність чи ризик отримання інвалідності, та її родину в Україні. Ми прагнемо, аби доступ до послуг раннього втручання поширився за межі пілотних регіонів на всю країну і набув статусу державної політики».

Довідкова інформація:

Відповідно до міжнародної практики, раннє втручання ‒ це інтегрована система догляду для сімей з дітьми з інвалідністю або ризиком інвалідності. Систему застосовують для своєчасного виявлення проблем або аномалій у розвитку дитини протягом перших чотирьох років життя та надання відповідної допомоги дитині та сім'ї.

Twinning ‒ це інструмент інституційного співробітництва між органами держав-членів ЄС та країнами-партнерами. Мета проекту: підвищення ефективності органів державного управління, їх структури, управління та людського потенціалу, а також застосування найкращих практик ЄС у сфері законодавства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ