Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Газовий зашморг починають затягувати: перші квитанції

До Гал-інфо звернулась пенсіонерка, дитина війни, одного із сіл Пустомитівського району Лідія Ш. Вона живе в невеликій частині приватного будинку, поділеного на три сім`ї: кімната, кухня, ванна. За жовтень «Львівгаз Збут» виставив їй до оплати 3419.77 грн, прикинувши, що начебто було спожито майже 600 кубічний метрів природного газу. Порахували по 6,879 грн за куб. м.

Зі слів Л.Ш., її стосунки торік з «Львівгазом» завершились тим, що їй чи то «Львівгаз», чи то держава були винні понад три тисячі гривень. Про це її справно повідомляли у «газових» платіжка. «Я так розумію, що держава все, що була нам, пенсіонерам, які мали субсидії, винна, все сама собі списала…», - висловила припущення жінка. Ми підтвердили її здогад – все повернулося в держбюджет.

Але найбільше її обурило не те. Так, вона не подала покази лічильника, прогавила. Але вона має зареєстрований персональний кабінет на сайті Львівгазу. Там є її історія, вона в зимові місяці в середньому споживає до 200 кубів газу. Звідки газовики взяли оті майже 600 кубів. Це ж для неї шокова сума.

І це ще не все. Найбільше у неї претензій до Петра Порошенка, Володимира Гройсмана та їхніх міністрів. «Вони сказали, що пенсіонери, які мали субсидії, будуть мати її автоматично, і що всі, хто має субсидії, більше як 15% від свого доходу платити не будуть. У мене дохід – пенсія, приблизно 1500 грн. Як я можу платити по три тисячі гривень в місяць за газ?», - обурювалась жінка. «Вони дограються. Атошники їм того не пробачать, і в них є зброя», – завершила вона.    

Ми зателефонували на довідковий телефон, який подає  «Львівгаз»  - 06721787104. Ми назвали особовий «газовий» рахунок мешканки Пустомитівського району. На тому кінці дроту визнали, що 600 куб за місяць – це перебор, сказали, що коли не подають показники лічильника, то обсяг ймовірно спожитого газу нараховує програма. І що цього разу стався технічний збій. Сказали не платити і попросили надати реальні показники газового лічильника. Також за адресою скерували контролера, щоб звірити показники. «Коли стався збій, навіщо надсилали платіжки?», - спитали ми. «Квитанції вже були виписані», - відповіли нам.

Також нам підтвердили, що жінка має пільгу як дитина війни, але, вочевидь, не має субсидії. Для дітей війни є пільгова норма – 194,7 кубів газу, який лічать за ціною на 25% меншою, аніж  6,879 грн за куб. м, тобто по 5,159 грн за куб. Все, що понад норму, – 6,879 грн за куб.

Відтак, ми перетелефонували Лідії Ш. і порадили їй дочекатись контролера, а також вчасно подавати показники лічильника,  і ще – звернутись до соціальних працівників і оформити субсидію. І забути про три тисячі гривень, які в неї забрали за президента Порошенка і прем`єра Гройсмана.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ