Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Геннадій Зубко презентував модель Фонду енергоефективності перед інвесторами

Мінрегіон за підтримки Уряду Німеччини і Європейського Союзу розробив фінансову модель Фонду енергоефективності. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час виступу на міжнародній конференції «Україна у фокусі: Стратегічна зустріч глобальних експортно-кредитних агентств і багатосторонніх фінансових установ».

Наповнення Фонду відбуватиметься з двох боків: держави, на що цьогоріч передбачено 800 млн. грн., і міжнародних фінансових донорів, з якими вже укладені попередні домовленості.

«Зараз ми маємо залити бензин у потужну машину, яка дозволить залучати кошти та мотивувати інвесторів. Для цього потрібен час і прості рішення. Треба додатково прописати модель Фонду і забезпечити в законодавстві інструменти для можливого захисту інвестицій і повернення коштів. Однак ці заходи допоможуть вивести Україну на абсолютно незалежний енергетичний рівень», - наголосив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що представлена модель Фонду довела свою ефективність у країнах ЄС, зокрема, в Литві. Тепер настав час для України залучити інвестиції та технології, які дозволять досягти рівня економії енергоресурсів у 45%.

Геннадій Зубко запросив інвесторів долучатися до наповнення Фонду енергоефективності та надавати довгі кредити на реалізацію енергоефективних заходів. Він додав, що зараз обсяг ринку ефективності України – 40 млрд. долл., а річний обсяг інвестицій у нього оцінюється у 1,5 млрд. долл. Тому ця сфера дуже приваблива для інвесторів.

Нагадаємо, Мінрегіон впроваджує ключові реформи держави: децентралізацію та енергоефективність.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ