Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Кримінал

Генпрокурор: важливо, аби голоси дітей, які стали свідками воєнних злочинів, були почуті

Генеральний прокурор підкреслив важливість міжнародної співпраці та посилення санкцій не лише на керівництво

Офіс Генерального прокурора використовує стандарти Міжнародного кримінального суду в роботі з дітьми, постраждалими від воєнних злочинів рф. Головним критерієм є дбайливе ставлення до дитини та уникнення повторної травматизації.

Про це Генеральний прокурор Андрій Костін заявив під час слухань Комітету у закордонних справах і міжнародного розвитку парламенту Канади.

«Ми змінили свої підходи і техніки, скоротили кількість допитів і розмов з дитиною до однієї - двох. Використовуємо спеціальні «зелені кімнати», де неповнолітні спілкуються з психологом, а прокурор перебуває в іншій кімнаті. Ми не тиснемо на дітей, але заохочуємо їх говорити і брати участь в процесі здійснення правосуддя. Дуже важливо, аби голоси дітей, які стали свідками воєнних злочинів, були почуті», – наголосив Андрій Костін.

Говорячи про незаконно депортованих дітей, Генеральний прокурор підкреслив важливість міжнародної співпраці та посилення санкцій не лише на керівництво, а й на виконавців.

«Росіяни змінюють своє законодавство, і багато хто думає, що просто виконує наказ. Тому санкції не просто ускладнять життя, а й допоможуть зрозуміти, що вони вчиняють воєнний злочин і можуть бути притягнуті до відповідальності», - підкреслив він.

В Офісі Генерального прокурора є розслідування щодо осіб, причетних до депортації українських дітей як на вищому і середньому рівнях, так і на рівні регіонів. Інформацію про таких осіб поширюють з метою включення до санкційних списків. Прокурори співпрацюють з Міжнародним кримінальним судом у розслідуванні незаконного вивезення дітей.

«Ми побачимо результати цієї роботи, але її недостатньо, щоб виконати наш спільний обов’язок – повернути всіх дітей додому. Необхідно створити відповідний механізм і забезпечити його реалізацію. Це стане запобіжником від повторення таких злочинів в інших куточках світу», – закликав Андрій Костін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ