Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Геращенко: Про жодну амністію бойовиків у Мінську не домовилися

Представник України у підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявляє, що питання амністії не було погоджено з представниками бойовиків у Мінську. Про це вона написала у своєму Facebook, коментуючи заяву спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка про нібито узгоджений неофіційний робочий документ про амністію.

"Щодо амністії. Відповідально заявляю, що ані 15.12, під час зустрічі підгруп у Мінську, ані під час попередніх дискусій на політичній (а це добре знаю від своїх дорогих колег Романа Безсмертного і Володимира Горбуліна), ані на нашій гуманітарній жодного проекту закону не обговорювалося і тим більше не приймалося", - заявила Геращенко.

Вона визнала, що групи вивчають досвід проведення амністій в інших країнах, наприклад, в Хорватії амністія тривала 12 років.

"Так, ми регулярно вислуховуємо шантаж бойовиків і їхні істеричні вимоги терміново прийняти амністію (розуміють, що з іх бекграундом їм скоро і в РФ заборонять в'їзд), але ніяких конкретних і предметних документів не напрацьовувалося", - наголосила Геращенко.

Вона підкреслила, що закон про амністію прийматимуть не мінські групи, при всій до них повазі, а парламент - і саме там цей закон буде обговорюватися і дискутуватися.

"Украіна чітко стоїть на наступних позиціях: має бути виконано пункт мінських угод про звільнення заручників, яких на сьогодні утримується у бойовиків 139! Їх катують, до них не допускають місію Червоного Хреста. А амністія має прийматися - як в усіх країнах, де відбувалися такі процеси - після остаточного припинення вогню, а не коли конфлікт ще триває, бо це безкарність", - зазначила Геращенко.

"І має бути чітке розділення злочинів і осіб, на тих, хто не потрапляє під жодну амністію: а це причетні до вбивств, катувань і інших злочинів проти людяності", - зазначила вона.

Раніше російський "Інтефакс", посилаючись на заяву спецпредставника ОБСЄ Мартіна Сайдіка, повідомив, що на переговорах Тристоронньої контактної групи з питань України в Мінську у вівторок був сформований неофіційний робочий документ з питань амністії учасникам бойових дій на Донбасі.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ