Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Гіпсокартон, чим він зручний у ролі декору?

Серед багатьох матеріалів саме гіпсокартон вважається найбільш універсальним.

Використовують його не тільки при вирівнюванні стін, облаштуванні перегородок, але і для створення незвичайних форм в інтер'єрі. Ніші, полиці, вбудовані шафи, навіть столики чи тумбочки можна зробити із цього матеріалу.

hqdefault.jpg

Причина популярності гіпсокартону у його легкості. Матеріал неважко монтувати (а, якщо потрібно - демонтувати) використовуючи лише каркаси та шурупи. Каркаси можуть бути як спеціальні, виготовлені з алюмінію, так і зроблені з підручних засобів: брусків, рейок. Якщо необхідно, то гіпсокартонний лист легко дома підігнати за розміром. Матеріал можна вважати екологічно безпечним, так як він є гіпсом і картонним листом.

Один із варіантів нестандартних форм із гіпсокартону, це стельові фігури. Як правило, гіпсокартонні листи використовуються лише для згладжування поверхонь. Але, якщо висота стелі дозволять, можна досягти різноманітності за рахунок фактури. Перепад висоти – один із простих, але дієвих варіантів зробити цікавим інтер'єр. Можна вирізати із гіпсокартону прості фігури: трикутники, квадрати. А можна зробити складніші форми: хвилі, зірки. Кріплячи конструкції на каркас і підкреслюючи їх освітленням нескладно внести різноманітність в обстановку без серйозних змін.

Дверні прорізи нерідко доповнюють аркою з гіпсокартонного листа. Такий прийом використовують, коли не хочеться «розрізати» місце встановленням дверей. Процес формування арки не дуже відрізняється від вирівнювання стінок. Саму арку можна зробити не тільки прямою, але й облаштувати складне склепіння або змінити звичну форму. Арка складної форми виглядає як помітна деталь інтер'єру, яку важко не помітити. Гіпсокартон можна деформувати, якщо трохи змочити його зовні водою і використовувати лекало для надання складної форми. Простіше виконати таку процедуру, якщо використовувати не звичайний гіпсокартон, а арковий лист.

Сучасну обстановку часто доповнюють вбудованими меблями та шафами – купе. Такі конструкції також можуть бути виконані з гіпсокартону. До того, як облаштовувати меблі, краще виконати на папері креслення і спроектувати його на інтер'єр. Полиці можуть мати різну форму і вибирати її слід, виходячи з обставин. Подібними предметами обстановки можна облаштувати ті куточки приміщення, які не вдається поставити звичайні меблі. У разі коли полиця або стелаж застосовуються з метою зберігання габаритних речей, краще використовувати не звичайний, а посилений гіпсокартон. Потрібен і надійніший профіль.

Функціональними елементами інтер'єру є ніші. Для облаштування такої конструкції у фальш – стіні планують додатковий рівень. Ніша може мати будь-який розмір. Вона здатна служити полицею для різних предметів. У ніші може розміщуватися підсвічування. Багато видів сучасних технічних пристроїв можна помістити у нішу. У тому числі, всередині такої структури може бути розташований тераріум чи акваріум.

Гіпсокартон, це досить гнучкий у використанні матеріал. З нього виконують декоративні перегородки, і ніші для радіаторів і навіть шафи. Враховуючи, що матеріал може бути з різною фактурою, різною щільністю та властивостями, він широко застосовується у моделюванні інтер'єру квартири. Деякі види гіпсокартону застосовуються і для фасадних робіт. При творчому підході гіпсокартон стає джерелом дизайнерських ідей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ