Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Глави МЗС країн Східного партнерства 15 листопада зберуться у Брюсселі

Україна на засіданні міністрів закордонних справ Східного партнерства, яке відбудеться 15 листопада в Брюсселі, представить свою позицію щодо декларації грудневого саміту.

Про це заявила директор Департаменту ЄС і НАТО Міністерства закордонних справ України Марина Михайленко під час дискусії "Україна напередодні саміту Східного партнерства: досягнення і виклики", повідомляє Укрінформ.

"Звичайно, ми дуже активно готуємося до саміту Східного партнерства, в тому числі координуючи нашу позицію в межах Асоційованого тріо... Тексту декларації ми ще не отримали, над нею ЄС працює, але дуже сподіваємось отримати найближчим часом, тому що в понеділок, 15 листопада, буде проведено засідання міністрів закордонних справ Східного партнерства. Там ми ще раз представимо нашу позицію, і хотілося б до цього мати текст декларації, щоб дискусія була більш предметною. Ми сподіваємося, що так і буде", - сказала Михайленко.

Вона поінформувала, що Україна, Грузія і Молдова підготували побажання до декларації саміту. За словами директора Департаменту ЄС і НАТО, у представленому торік Єврокомісією документі щодо нових цілей політики Східного партнерства після 2020 року враховано багато пропозицій української сторони.

"Водночас, на нашу думку, і ми доводили це нашим європейським партнерам, що цей документ має дуже практичний характер - там немає стратегічної мети розвитку Східного партнерства, чого нам, членам Асоційованого тріо, не вистачає взагалі у цій ініціативі. Ми про це часто говорили в рамках усіх можливих заходів. Тому ми дуже хотіли б, щоб саміт і декларація у принципі визначили стратегічну мету розвитку Східного партнерства. Для країн Тріо це, звісно, надання європейської перспективи, що для нас є ключовим. Це завдання-максимум... А якщо не вдасться досягти надання європейської перспективи, то підтвердження наших європейських прагнень та європейського вибору країн Асоційованого тріо", - зазначила дипломат.

Михайленко додала, що дуже важливими є також підтвердження принципу диференціації та "більше за більше" в межах Східного партнерства, не тільки визнання, а й підтримка ініціатив Асоційованого тріо, використання потенціалу та розвиток ЗВТ з Україною, Молдовою і Грузією, поглиблення співпраці у сферах енергетичної безпеки, "зеленої" та цифрової трансформації, охорони здоров'я.

"Ще один ключовий напрям, щодо якого ми дуже активно розмовляли з нашими європейськими партнерами, - це питання безпеки. Ми очікуємо, звісно, на підтвердження територіальної цілісності, засудження російської агресії, розраховуємо на посилення ролі ЄС у врегулюванні конфліктів. Ми хотіли б просування нашої взаємодії у контексті протидії гібридній агресії та кібербезпеки. 15 листопада міністр (закордонних справ Дмитро Кулеба. - ред.) поїде в Брюссель і буде обговорювати це все на міністеріалі. Але ключове для нас - це, все ж таки, яка мета Східного партнерства, тому що досі ми відповіді на це запитання від ЄС не почули", - резюмувала директор Департаменту ЄС і НАТО.

Нагадаємо, що саміт Східного партнерства відбудеться 15 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ