Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Голова ДРС Ксенія Ляпіна прокоментувала регуляторні норми проекту змін по податкового кодексу

Нещодавно Міністерство фінансів України презентувало новий проект податкової реформи. Відповідний документ «Про внесення змін до Податкового кодексу України», опубліковано на сайті Мінфіну. Запропоновані для обговорення податкові нововведення прокоментувала, днями, Голова Державної регуляторної служби України під час прямого ефіру радіо «Голос Донбасу». Повідомила прес-службу Державної регуляторної служби України.

«Зміни до податкового кодексу – не є якась глобальна реформа, яка народить нову систему оподаткування. Система залишається досить типовою європейською, але вона має стати зрозумілою, однозначною, такою, яка не викликає різночитання у підприємців та податківців та простою у адмініструванні, що є найбільшою проблемою нашої системи оподаткування. Політика – це завжди мистецтво можливого. Тут потрібно віддати належне Міністерству фінансів України, яке розгорнуло широку дискусію серед експертів, представників ДФС, інших державних органів, підприємців, народних депутатів. З такого обговорення виокремили ті пропозиції, які вже сьогодні можна втілити у життя. Тому наразі говоримо про корекцію податкового кодексу, яка полягає у спрощенні податкового адміністрування та впорядкуванні контрольних перевірок. Це те, що викликало найбільше нарікань у бізнесу, про що свідчить і аналітика Ради бізнес-омбудсмена, про це також неодноразово йшлося під час зустрічей бізнесу з Прем’єр-міністром України»,  - зазначила Ксенія Ляпіна.

Відповідно до проекту реформи, податкову міліцію замінять на фінансову поліцію, яка буде підконтрольна Мінфіну, а не Державній фіскальній службі. Планується, що вся база даних ДФС буде перенесена в Мінфін.

Зокрема, податкову міліцію пропонується виключити зі складу контролюючих органів ДФС, але повноваження, покладені на підрозділи створюваної фінансової поліції, делегувати Міністерству фінансів України.

На Мінфін також перекладається вся методологія та адміністрування всіх баз даних. Поняття електронного кабінету платника податків передбачається закріпити на законодавчому рівні. За фіскальною службою закріплюються функції його забезпечення. При цьому право на письмові та електронні податкові консультації буде закріплено за Мінфіном, а ДФС буде надавати лише усні консультації.

Що стосується податкових перевірок, то проектом передбачено оприлюднення на сайті Мінфіну плану проведення таких перевірок. При цьому перевірка буде проходити 30 днів, а попереджати про неї будуть за 15 робочих днів замість 10. Передбачається нова структура ДФС: перевірочна робота буде перенесена на обласний рівень, а районні податкові інспекції будуть виконувати виключно сервісні функції. 

Крім того, у документі йдеться про те, що міністерство забирає на себе функції з адміністрування податків, ведення реєстрів відшкодування ПДВ, обліку платників податків. Також пропонується об’єднати два реєстри відшкодування ПДВ в один. Також пропонується збільшити штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних до 50% ПДВ.

Запроваджується нова категорія платників податків - фізособи, які займаються індивідуальною діяльністю без реєстрації підприємцем з річним обсягом доходу до 250 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Також буде введена нова ставка податку на доходи фізосіб (ПДФО) - 10% від мінімальної заробітної плати для тих, хто займається індивідуальною діяльністю без реєстрації підприємцем.

Нагадаємо, що у Мінфіні триває обговорення даного проекту податкової реформи під час засідань робочої групи, створеної з народних депутатів, представників бізнесу та експертів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ