Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Наслідки діянь судді Зварича досі даються взнаки громаді приміських сіл, - Василь Хмиз

Сьогодні, в прес-центрі Гал-інфо пройшла прес-конференція на тему "Темна сторона справи Зварича". Василь Хмиз, голова Годовицько-Басівської сільської ради, землі якої суддя Зварич незаконно віддав в чужі руки, розповів про те, як селяни намагаються повернути свої ділянки назад.
Василь Хмиз, голова Годовицько-Басівської сільської ради, кандидат сільсько-господарських наук.

"Хоч суддя-колядник і відбув своє покарання, проте наслідки його злочину досі даються взнаки громаді приміських сіл Басівка та Годовиця. Ту дорогу землю львівського передмістя, яку незаконно передали у приватні руки, тепер дуже складно повернути у власність селян», - розповів Василь Хмиз.

Голова сільської ради пояснив, що свого часу він зібрав небайдужих односельчан і вони почали разом через суди «відбивати» свої землі, повертати їх у власність громади або приватним особам – селянам, яка багато років обробляли ці ділянки.

«До певного часу була глуха стіна. Лише з перемінним успіхом певні шматки землі повертались у власність громади. Тоді до нашої боротьби долучились львівські воїни АТО. Тож, присутність людей у формі та ріст уваги громадськості сприяв тому, що судові засідання почали проходити швидше і частіше закінчувались на користь людей».

Втім, це тривало буквально півтора року. На заваді, як пояснює Василь Хмиз, став Пустомитівський суд, який знайшов можливість протистояти бажанню громадян – суд просто не накладав арешт на ділянки і їх можна було перепродувати. Голова Годовицько-Басівської сільської ради розповідає, що це практично зводило нанівець усю попередню судову тяганину за землю: «Такий механізм почесного Пустомитівського районного суду давав можливість незаконним власникам за допомогою близьким знайомств з нотаріусами перепродувати через фірми-проклади або підставних осіб переоформлювати ділянки. Простіше кажучи, судова тяганина, що йшла за один день перекривалось, тому що пустомитівський суд не знаходив потреби арештувати землю».

Василь Хмиз розповідає, що з 900 незаконно переданих ділянок навколо Львова змогли повернути більше 500.

«Більше півтисячі власників вже отримали всі документи та земельні наділи назад, але залишається ще трохи менше чотирьох сотень шматків землі, власники яких точно знають, що їх в них забрали незаконно. Про це не відомо, мабуть, лише Пустомитівському районному суду», - зазначає голова сільської ради.

«Наприклад, людина судиться 10 років за ділянку площею в 10 соток, а голова Пустомитівського райсуду не вбачає, що потрібно принаймні накласти арешт, щоб цю землю не перепродали», - додає Василь Хмиз.

Голова Годовицько-Басівської сільської ради стверджує, що громада сіл має велику надію на те, що громадськість почує про цю проблему.

«Явна корупція і наявна фальсифікція всіх документів сьогодні не дають можливості людям забрати свої земельні ділянки якими вони користуються майже 20 років. Тому маю надію і сподівання, що через ЗМІ почує нас судова влада Пустомитівщини. Адже не може бути «своєю» земля, власники якої її не обробляють, навіть маючи кадастрові номери і право власності і при цьому не знаючи, де ті наділи розташовані», - наостанок зазначив Василь Хмиз.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ