Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Гончарук подякував Президенту Європейської Ради за розширення санкцій по Криму

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук обговорив поглиблення співпраці України та Європейського Союзу з Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем під час робочого візиту до Брюсселя (Королівство Бельгія) для головування на шостому засіданні Ради асоціації Україна–ЄС.
Фото: Урядовий портал

Глава українського Уряду подякував ЄС за послідовну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України та відзначив важливість рішення Євросоюзу від 28 січня про розширення санкцій, пов’язаних із так званими ʺвиборамиʺ в тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму.

Олексій Гончарук також наголосив: ʺВажливо, щоб Україна залишалася у мейнстрімі порядку денного ЄС. Мирне врегулювання на Донбасі – пріоритет Президента України та Уряду. Ми вдячні ЄС за те, що він у грудні 2019 року продовжив економічні санкції проти Росії та розширив їх сьогодні. Ми також розраховуємо, що ЄС допоможе нам захистити українських громадян на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу від систематичних порушень прав людини. Додаткові санкції посилюють тиск на окупаційну владуʺ.

Після цього сторони обговорили секторальну співпрацю України та ЄС.

“Головні цілі, яких Україна планує досягти у 2020 році: поглибити секторальну інтеграцію до ЄС у сферах енергетики та цифрового ринку, посилити співпрацю митних органів, розширити та актуалізувати торгівлю, а також зробити Україну невід’ємною частиною Європейської зеленої угодиʺ, – сказав глава українського Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, Україна прагне узгодити з ЄС конкретні спільні кроки для взаємовигідного збільшення обсягів двосторонньої торгівлі. “Ми визначили ключовим напрямком нашої роботи підписання з ЄС Угоди АСАА, так званого промислового безвізу. Нині ми вже виконали все домашнє завдання для надсилання попередньої оціночної місії ЄС. Останній необхідний для цього закон був ухвалений у грудні та вступить у дію наприкінці березня. Ми розраховуємо, що ЄС знайде достатньо політичної волі для руху впередʺ. 

Прем’єр-міністр України також порушив тему актуалізації параметрів положень Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. ʺОбсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами за 9 місяців 2019 року збільшився на 9,6% і сягнув  39,6 млрд дол. США. Україна дедалі активніше використовує безмитні тарифні квоти на поставки своєї продукції. Очевидно, що нинішні параметри положень Зони вільної торгівлі не відповідають реальному потенціалу нашої співпраці. З огляду на це, Україна виступає за оновлення положень торгової частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Це одне із ключових завдань у наших відносинах на найближчі рокиʺ, – заявив Олексій Гончарук.

Сторони також обговорили співпрацю з питань кібербезпеки та протидії гібридним загрозам, а також підписання оновленої Угоди про спільний авіаційний простір.

Окремою темою зустрічі стала ініціатива України долучитися до процесу підготовки Європейської зеленої угоди. ʺМи пропонуємо започаткувати структурований діалог між Україною та Європейським Союзом для напрацювання порядку денного в рамках Європейської зеленої угодиʺ, – сказав Олексій Гончарук.

Глава українського Уряду відзначив позитивну оцінку прогресу реформ у звіті Делегації ЄС в Україні щодо виконання Угоди про асоціацію, опублікованому у грудні 2019 року. 

Він підкреслив, що Україна продовжить розпочатий курс: ʺКабінет Міністрів налаштований на подальшу безкомпромісну боротьбу з корупцією та незаконним збагаченням. Ми надалі реформуємо правоохоронні органи, зокрема, перезапускаємо Офіс генерального прокурора та антикорупційні органи, збільшуємо їхню ефективність. Ми продовжуємо реформу децентралізації, спрямовану на розвиток регіональних та місцевих громад. Ми покращили законодавство, яке регулює публічні закупівлі, концесії, а також посилюємо захист прав інтелектуальної власності, зокрема, на основі географічних показників. Всі ці кроки, безсумнівно, позитивно впливають на економічну співпрацю України з ЄСʺ.

Насамкінець, Прем’єр-міністр зазначив, що Україна має високі очікування від Саміту Східного партнерства, який відбудеться у Брюсселі 20 червня цього року: “Необхідно визначити чіткі цілі співпраці між ЄС та асоційованими партнерами. У зв’язку з цим, ми просимо ЄС підтримати спільну ініціативу України, Грузії та Молдови із запуску формату посиленої співпраці з асоційованими партнерами у рамках Східного партнерства”.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Гончарук запропонував ЄС перемовини щодо "Європейської зеленої угоди".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ