Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Гра престолів": як пережити фінальний сезон, якщо ви ніколи не дивилися серіалу

У найближчі кілька місяців "Гра престолів" буде однією з найбільш обговорюваних тем - як у соцмережах, так і в реальному житті. Відтак, ВВС ділиться з читачами, як пережити цей бурхливий період тим, хто не є прихильником серіалу.

На екрани вийшов черговий (слава тобі, Господи, останній!) Сезон "Гри престолів" - і вам здається, що ваші друзі знову масово збожеволіли?

Змиріться. У найближчі кілька місяців серіал буде однією з найбільш обговорюваних тем - як у соцмережах, так і в реальному житті. Люди навколо вас будуть з палаючими очима обговорювати кожну нову серію - говорити на своєму пташиною мовою і сипати незнайомими іменами.

Як не відчути себе чужим на цьому святі життя і не стати білою вороною в компанії фанатів серіалу?

Насправді, досить просто. Навіть якщо ви не бачили жодної серії "Гри престолів" (і не збираєтесь), є кілька способів підтримати розмову - так, щоб і себе розважити, і інших не образити.

Російська служба ВВС відібрала декілька тем, безпосередньо пов'язаних з серіалом, але абсолютно не потребуючих перегляду. Ось кілька миротворчих варіантів відповіді на провокаційне запитання: "Ну і як тобі нова серія" Гри престолів?":

1. Переведіть розмову на будь-якого із знайомих вам акторів серіалу

Герой Шона Біна в "Грі престолів" помирає в кінці першого сезону

"Я її не дивився, але там грає XXX - його / її я дуже люблю, особливо в фільмі ..." - цей елементарний хід швидко поверне вас з тонкого льоду назад на тверду землю. Далі ви можете впевнено говорити про те, що вам дійсно подобається, не втративши при цьому інтересу співрозмовника.

Навіть якщо ви не знаєте нікого з акторів, тут є пара абсолютно безпрограшних варіантів: Шон Бін і Ед Ширан.

Перший - один з небагатьох акторів, які завоювали широку популярність задовго до культового серіалу. "Золоте око", "Анна Кареніна", "Володар кілець", "Ронін", "Троя", "Без обличчя", "Острів", "Еквілібріум" - ці та багато інших фільмів, де Бін зіграв одну з головних ролей, вийшли на екран набагато раніше, ніж перший сезон "Гри престолів".

Крім того, у героя Шона Біна у "Грі престолів" є одна важлива для вас перевага: він вмирає ще в першому сезоні. Так що ви сміливо можете сказати, що повністю втратили інтерес до серіалу після його смерті.

Оскільки сталося це ще вісім років тому, навряд чи хтось здивується, якщо ви заодно скажете, що не пам'ятаєте ніяких подробиць. Але про всяк випадок запам'ятайте ім'я героя - звали його Нед Старк.

Британський співак Ед Ширан, навпаки, з'явився в епізодичній ролі в минулому (сьомому) сезоні серіалу, де зіграв безіменного солдата, наспівує пісню біля вогнища.

Вся сцена з його участю тривала від сили чотири хвилини, але фанати "Гри престолів" і самого Ширана обговорювали її в соцмережах ще кілька тижнів - при цьому абсолютно не торкаючись сюжету серіалу.

Так що при нагоді тримайте цей туз в рукаві, щоб швидко і витончено перевести розмову з серіалу на поп-музику.

2. Продовжіть розмову про кіно в цілому

У певному сенсі це варіація попереднього сценарію - тільки з відходом на обговорення не конкретних акторів, а знайомого і цікавого вам кінематографа.

"Я" Гру престолів "не дивлюся [м'якший компромісний варіант для особливо затятих фанатів:" Ще не дивився - чекаю кінця, щоб подивитися все відразу "], але мені дуже цікаво, як вдається підтримувати загальну стилістику серіалу, притому що кожну серію знімає новий режисер ... "

Можливо, творчість Бертолуччі вам куди ближче ніж "Гра престолів"

Тут найпростіше провести паралель з фільмами із серії "Париж, я люблю тебе" ( "Нью-Йорк, я люблю тебе", "Москва, я люблю тебе" і т.д.) або кінопроектом "На десять хвилин старше" - кожен з яких складається з декількох епізодів, знятих різними режисерами.

Наприклад, над "Десятьма хвилинами" спільно працювали Вім Вендерс, Джим Джармуш, Бернардо Бертолуччі, Жан-Люк Годар та інші; а короткометражні новели "Парижа" знімали, серед інших, брати Коени, Том Тиквер і Жерар Депардьє.

3. Знайдіть об'єднуючу національну тему

Якщо розмова про Вендерса і Бертолуччі не склалась або швидко повернеться назад до "Гри престолів", спробуйте розіграти національну карту - і заодно, можливо, здивувати друзів маловідомим фактом про їх улюбленому серіалі.

Справа в тому, що один з творців культової саги - Алік Сахаров. Він народився в Ташкенті, потім навчався фотографії в Москві, де серйозно захопився творчістю Андрія Тарковського і кінематографом в цілому.

У 1981 році, коли Аліку було 22 роки, його родина емігрувала в США, де він став професійним оператором і режисером, а в 1997 почав співпрацю з каналом HBO.

Алік Сахаров зняв майже чотири десятки серій "Клану Сопрано" в якості оператора

"Гру престолів" Сахаров знімав і як оператор (чотири серії першого сезону), і в якості режисера (ще чотири серії - в другому, третьому і четвертому сезонах).

Він також брав участь у створенні найпопулярніших серіалів "Секс у великому місті", "Клан Сопрано", "Декстер" та кількох інших, а в 2007 році навіть став лауреатом прайм-таймових премії "Еммі" в номінації "Кращий кінооператор".

4. Поговоріть про кинутих собак

Це може здатися досить несподіваною зміною теми - але вона має саме безпосереднє відношення до "Гри престолів".

Справа в тому, що серед героїв серіалу є не тільки люди, але і тварини - наприклад, важливу роль там грають дракони і величезні вовки.

Оскільки завести власного дракона не так просто, фанати серіалу почали масово купувати собак породи хаскі, які зовні нагадують цих вовків, і так само масово здаючи їх в притулки! Часто рішення завести улюбленця було імпульсивним і необдуманим - і сім'ї виявилися до нього не готові.

Хаскі дійсно зовні нагадують чотирилапих улюбленців героїв серіалу

За даними благодійних організацій, тільки в Британії за шість років з початку "Гри престолів" кількість покинутих собак цієї породи зросла у вісім разів.

Британський актор Пітер Дінклейдж, виконуючий одну з головних ролей, навіть записав звернення до шанувальників серіалу, закликавши їх припинити купувати хаскі. "Якщо вже вам дуже хочеться завести собі собаку цієї породи - візьміть її з притулку, - радив він. - Там їх і так накопичилося занадто багато".

5. Переведіть розмову на будь-яку іншу суміжну тему

Тут уже кількість можливих варіантів обмежена тільки вашою фантазією - і тим, що вам дійсно цікаво.

Поговоріть про літературу. Серіал "Гра престолів" заснований на серії книг Джорджа Мартіна "Пісня льоду й полум'я" - і поки що з семи заявлених романів написано лише п'ять (хоча два з них складаються з двох частин кожен).

Оскільки ви не знаєте сюжету, ви навряд чи зможете побудувати алюзії до "Пісні про Нібелунгів" або провести паралелі з історією Великобританії (хоча їх там дуже і дуже багато). Зате ви цілком можете жахнутися обсягом книги ( "Я б ніколи не прочитав таку товсту!") - або, навпаки, згадати про те, які найдовші літературні твори вам вдавалося осилити.

Поговоріть про політику. За жанром "Гра престолів" - така собі суміш "Володаря кілець" в сенсі форми і "Карткового будиночка" в сенсі змісту.

Нескінченні інтриги, несподівані союзи і зради в боротьбі за владу (в даному випадку - за Залізний трон) - тема, яку можна обговорювати годинами навіть в повному відриві від змісту серіалу. Зрештою, навіть президент США Дональд Трамп обіграв одну з найвідоміших цитат "Гри престолів", опублікувавши в "Твіттері" постер "Санкції близько".

Поговоріть про лінгвістику. Спеціально для серіалу американець Девід Петерсон з Університету Берклі створив дві нові мови - дотракійскьу і валирійську.

Обидві вони згадувалися в книгах, однак сам Джордж Мартін не приводив прикладів їх використання, тому всю лексику і фонетику обох довелося створювати з нуля. За основу однієї з них Пітерсон взяв суміш російської з мовою канадських ескімосів, суахілі, естонської і турецької.

Але головне - пам'ятайте, вже через шість тижнів загальне божевілля закінчиться і ваші друзі знову знайдуть здатність говорити на інші теми.

Так що - тримайтеся. The end is coming. Кінець близько.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ