Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Грицак, Луценко чи Аваков? Хто наступний після Насірова

Спроба заарештувати голову ДФС України Романа Насірова матиме великі наслідки для правлячої верхівки України. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук написав політолог Віктор Небоженко.

"Не важливо, що не вдалося заарештувати керівника Фіскальної служби Насірова в день його народження. До речі, ви уявляєте скільки дорогих подарунків від вдячних бізнесменів не знайшли свого господаря. Але головне, що з цієї події, абсолютно несподівано почався процес стихійного самоочищення влади.

Справа не в перемозі справедливості. Причина в тому, що ринок корупційних послуг і хабарів різко звузився. На всіх не вистачає, а крадуть і беруть, як і раніше.

Спроба заарештувати Насірова матиме великі наслідки для правлячої верхівки України. Такого сумбурного кроку від української влади ніхто не очікував. Насіров - людина, яка сиділа на головних фінансових потоках країни і раптом опинився підозрюваним в розкраданні якихось 2 млрд грн. на користь колишнього нардепа Онищенко. Поки занепокоїлися тільки двоє. Це –лондонський утікач Онищенко і український президент Порошенко. Минулої ночі один з них, ймовірно, пив віскі, інший ковтав пігулки. Саме ця трійка - Порошенко, Онищенко, Насіров випадково запустили процес, наслідків якого не знає ніхто.

Зараз всіх хвилює питання - чи будуть далі тривати арешти або це некерований процес боротьби з корупцією буде зупинений.

Після спроби арешту Насірова всі чекають загострення цієї боротьби. У будь-якому випадку для українського суспільства, арешти звичайного міністра-злодія або рядового народного депутата- мультимільйонера вже не цікаві. Хіба що відразу «пачками», цілими фракціями або цілим списком - тоді інша справа.

Зараз почнеться «гризня бульдогів під килимом», за можливість і право бути наступним після Насирова. Можна, звичайно, очікувати «відповідь» - арештів керівника НАБУ Ситника або Холодницька (САП), але це буде виглядати як тупа помста.

Крім Насірова, за логікою гучних відставок або навіть елітних арештів, є всього кілька кандидатур, які, поза своїм бажанням, можуть потрапити в це процес некерованою боротьби з корупцією та боротьби за владу.

Список невеликий. Це керівник СБУ Грицак - не хоче залишати насиджене робоче місце. В його роботі, ймовірно, знайдуть дисбаланс інтересу до економічної діяльності успішних фірм і боротьбою з російськими засиллям в ЗМІ і держапараті.

Або «бурхливий», військовий прокурор Матіос, чия сімейна власність показує високі темпи зростання в цій злиденній країні, а його телевізійні виступи на ток-шоу потрясли своїм цинізмом навіть самих наївних громадян країни.

Це може бути і Генпрокурор Луценко. Ймовірно, його можна садити, як за новими або старими справами - не важливо. Єдина умова при його арешті - це максимальна публічність. Він любить бути в світлі телевізійних камер в критичні моменти свого життя. Луценко вже сидів, тому у нього не буде такого стресу, як у Насірова. А заарештовувати його будуть всі ті ж невгамовні «діамантові прокурори», яких від так хвацько «відмазав» від покарання.

Нарешті, є ще й міністр МВС Аваков, незважаючи на його любов до Інтернету і галасливий піар – це "найскладніша людина" в українській політиці і бізнесі. Аваков улюбленець долі - «тефлоновий» і непотоплюваний міністр МВС, у якого загадкове минуле і не менш загадкове майбутнє. Він вже занадто багатьом заважає. Фейсбук його не забуде. Але якщо його арешт буде таким же невдалим, як у випадку з Насіровим – це може погано закінчиться вже для самого Порошенка.

Вибирайте з цього списку - тут все залежить не від тяжкості злочинів або ступеня справедливості, а від вашого смаку, кому хто більше подобається. Це «українська рулетка». Бо ніхто не знає, хто буде наступним «Насирова». У будь-якому випадку, вони все не довіряють один одному і не можуть змовитися для групового відсічі.

Основна проблема цих людей в тому, що вони не знають звідки буде завдано удар, і хто їх конкретний ворог. Українців і закону вони не бояться. Але хтось же змінює їхню долю, як і інших «віпів», до гіршу сторону. Це може бути той, хто взяв їх в схему-частку і дав таку величезну владу або хтось інший.

Але процес пішов. Хто наступний?", - написав політолог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ